Main menu

 

Kis fej, alacsony IQ? Igaz vagy sem?

25th Júl 2018

Sokan viccelődnek azon a szóbeszéden, hogy akinek kicsi a feje, annak kicsi az agya is. Minden pletyka igazságon alapul, de hogy is van ennek a mendemondának az esetében? És mi a helyzet a gyerekekkel?

A legkisebb utód érkezéséről értesítjük az egész családot, és az első információ amire mindenki kíváncsi, az a kisbaba súlya és hossza. Ugyanakkor egy másik mutató szintén nagyon fontos, mégpedig a fej kerülete. Ugyanis a koponya mérete összefügg az agy méretével.

A koponya fontossága

Ha a koponya aránytalanul kicsi, az olyan problémára utalhat, amely jelentősen befolyásolhatja majd a gyermek életét. A koponya és az agy növekedése, valamint az agy mérete és az IQ szint között egyértelmű összefüggés van. A negyedik életévig ez szinte nyilvánvaló, ilyenkor pedig a „kis“ túlzás, miszerint a kis fej alacsony IQ-val jár, valóban igaz.

A csecsemő koponyája a születés előtt, illetve az első két életévben fejlődik a legtöbbet. A koponya méretét már a szülés előtti időszakban figyelik – egyrészt a gyermek fejlődése miatt, másrészt pedig a szülés tervezése tekintetében, mivel figyelembe kell venni azt az eshetőséget, amikor is a kisbaba feje nagyobb az anya medencéjének szélességéhez képest.

Az agy és a koponya is a születés előtti három hónapban illetve a születést követő két évben növekedik a legtöbbet. Születéskor a gyermek fejének általános kerülete 34 cm. Az első félévben a gyermek koponyája havonta 1-1,5 cm-rel növekedik. Egyéves gyermek esetében a fej kerülete akár 9-10 cm-rel is megnövekedhet. Hat éves korban a gyermek fejének nagysága elérheti a felnőttkori fejméret 90 %-át.

A lányok és a fiúk agya

A fiúk általánosságban nagyobb fejmérettel rendelkeznek, mint a lányok, a születéskor ez kb. fél centiméter különbséget jelenthet. Ezért használnak különböző grafikonokat a lányok és a fiúk esetében. Egyes családokban is különböző lehet a fej mérete, mindenesetre ez nem utal semmiféle rendellenességre vagy problémára.

Valószínűsíthető, hogy egy fél éves fiúcska, aki nagyobb méretekkel rendelkezik, láthatóan nagyobb fejű is lesz, mint a kisebb társa, miközben mindketten teljesen egészségesek lesznek. Ilyen esetben fel kell mérni a teljes méretarányokat, a családi hajlamokat, a fejméret időbeli alakulását, valamint figyelembe kell venni az esetleges ingadozásokat, egyedül ez jelezhet problémát a pszichomotoros fejlődésben.

Kis agy

Amikor az agy nem fejlődik rendesen, a koponya is kicsi marad. Ezt a betegséget mikrokefáliának nevezzük. Mikrokefáliát genetikai változások vagy a magzati fejlődés során keletkezett károsodások (elégtelen vérellátás és a vele kialakult elégtelen táplálkozás, túlzott alkoholfogyasztás az anya esetében, vírusos fertőzés,a terhesség alatt, mint pl. rubeóla vagy toxoplazmózis) idézhetnek elő. Szerencsére az agy remek autoregenerációs képességekkel rendelkezik és képes behozni a „lemaradást“ a terhesség során. Mindenesetre minden változást az agy/fej fejlődése és növekedése esetében jelentsünk a gyerekorvosnak, hogy azt időben tudjuk kezelni. Így nem csak a potenciális magasabb IQ-t, hanem teljes értékű életet is bebiztosíthatunk a gyermekünk számára.

Olvassa el más cikkeket is:

Tekintse meg a nagy választékot a bébi ruhákkal és bébi készletekkel.

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

CzechSlovakia