Main menu

 

Gyermek köhögés. Hogyan ismerjük fel és hogyan kezeljük?

11th okt 2018

Amint a gyermek köhögni kezd, nyilvánvaló, hogy a betegség már a sarkon van. De a köhögés is sikeresen leküzdhető. Az első lépés a siker felé, hogy felismerjük a köhögés típusát, ami lehet hurrutos vagy száraz. Ettől függően választjuk a megfelelő kezelést.

Biztosan ismerős a szituáció, amikor a gyermekorvos a gyermek köhögésének típusára kérdez. Hogyan ismerjük fel helyesen a köhögés fajtáját?

Száraz vagy hurrutos?

Egy jó tipp a köhögés fajtájának felismerésére lehet például, ha reggel, amikor a tüdőben és a légutakban az éjszaka során felgyülemlett váladék távozni szeretne a testből, gyermkekünk hurrutos köhögéstől szenved. A reggeli köhögés a felnőttek és a gyermekek esetében is a legtöbbször hurrutos. A száraz köhögés tipikusan éjszaka jelentkezik. Hogyan ismerjük fel, rendszerezzük és kezeljük az egyes köhögéstípusokat?

Hogyan ismerjük fel a száraz köhögést?

A száraz köhögés különönes jellemző a betegség kezdetekor. A légcsőt valami irritálja, ezért köhögéssel reagál. A gyerekek esetében tipikusan öklendezéssel vagy fulladással jelentkezhet, általában annyira erősen köhöghetnek, hogy nem is kapnak levegőt.

A száraz köhögést köhögéscsillapítók enyhíthetik, amelyek legfőképp éjszakára ideálisak, még olyan köhögés esetében is, amely típusában nem vagyunk biztosak.

Hogyan ismerjük fel a hurrutos köhögést?

A hurrutos köhögés főként a tűdőben felgyülemlett váladék miatt keletkezik. A hasonló köhögés előjele lehet az erős nátha. A váladék természetesen bakteriális vagy vírusos fertőzés során gyülemlik a leginkább. A váladék felköhögése enyhíti a gyermek problémáit, de csak ideiglenesen. Ilyen esetben a félig ülő pozíció a legkényelmesebb a gyermek számára. A fekvő helyzet méginkább köhögésre készteti a gyermeket, ezért hurrutos köhögés esetén éjjelre a gyerekek feje alá több párnát tegyünk, hogy magasabban aludjanak.

Hurrutos köhögés esetén választhatunk olyan gyógyszereket, amelyek elősegítik a köhögést, vagy orvosságokat, amelyek felhígítják a váladékot és így segítik a felköhögést. Hurrutos köhögést ne kezeljünk köhögéscsillapító gyógyszerekkel. Egyes orvosok kiegészítő kezelésként ajánlják éjszakára a köhögéscsillapítókat, de ezt mindig gondosan konzoltáljuk az orvosunkkal. A köhögéscsillapítók megakadályozzák a köhögést, ami ebben az esetben életveszélyes is lehet, mivel felhalmozódott váladék eldugaszolhatja a légutakat. A köhögést elősegítő és a váladékot hígító gyógyszereket ne adjunk a gyerekeknek öt óra után, ezzel csak feleslegesen irritálnánk őket és az éjszaka folyamán ezek a gyógyszerek csak köhögésre kényszerítenék a gyerekeket.

Még hogyan kezelhető a köhögés?

A gyógynövények is kiválóan kezelik a köhögést. Kipróbálhatjuk a fertőtlenítő hatású kamillát (segít a száraz köhögés esetén) vagy martilapuból és kislevelű hársból készült főzetet. Nagyon hatásos a lándzsás útifűből készült szirup vagy a kakukkfű tea.

A magas C-vitamin tartalmának köszönhetően a csipketea vagy a fekete bodza tea is alkalmas. Kiváló a tömjénfű és az ánizs. Remek nyugtató és fertőtlenítő hatású a méz.

A gyermek jobb alvása és légzése érdekében ajánlott a különféle eukaliptusz kenőcsök használata. Enyhítik a köhögést. A bőrre aplikáljuk – a gyermek mellkasát és hátát kenjük be vele alvás előtt és néhányszor napközben.

A legtöbb köhögés vírusos fertőzés, influenza vagy hörghurut előjele lehet, de sokkal súlyosabb betegségekre is utalhat (gégegyulladás, tuberkulózis, szamárköhögés, tüdőgyulladás), ezért mindig forduljunk orvoshoz, ha gyermekünk hosszabb ideje köhög és ne házi praktikákkal próbáljuk meggyógyítani a kis betegeinket.

Olvassa el más cikkeket is:

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

One comment on “Gyermek köhögés. Hogyan ismerjük fel és hogyan kezeljük?

  1. Pingback: Hibák, amelyekkel a szülők veszélyeztetik a gyerek megfelelő fizikai fejlődését | Blog Mimulo

Szólj hozzá!

CzechSlovakia