Main menu

 

Koffeinmentes kávé? Igen vagy nem?

11th jan 2018

Imádod a kávét, de nem tesz jót neked a benne található koffein? A kávéimádók számára, akik szívesen kortyolgatnak kávét, de szeretnék azt egészségesebb verzióra cserélni, ajánlható a koffeinmentes kávé. A koffeinmentes kávét gyakran választják terhes vagy szoptató anyukák is. Előfordulhat viszont, hogy a koffein hiánya miatt elveszítjük a kávé valódi ízét. Valóban egészségesebb a koffeinmentes verzió? Mi minden rejtőzik efféle kávé mögött? Olvass tovább, és a cikkből megtudhatod!

Hogyan készül a koffeinmentes kávé?

A koffein különböző hatásokkal bír az emberi szervezetre, képes azt felserkenteni, de túl nagy adagban káros hatással lehet az egészségre. Pont ezért egyesek inkább a koffeinmentes kávét választják. A koffeinmentes kávé a kávé egyik fajtája, amelyből a koffeint kémiai úton vonták ki, de a kávészemekben még így is megmaradhat kis mennyiségben a koffein jelenléte. Két eljárás létezik a koffein kivonására a kávéból.

Az első típusú eljárás az ún. európai, amikor a koffeinmentesítés kémiai úton történik. A kávészemeket vízbe majd diklórmetánba mártják. Ez az anyag vonja ki a kávészemekből a koffeint. Az eljárás végével a kávészemeket újra megmossák majd megszárítják. Ez a típusú koffeinmentesítés a legelterjedtebb, mivel az áztatás során a kávé nem veszít az ízéből és az arómájából.

A második típusú eljárás az ún. „svájci vizes“ módszer, amelynél nem megy végbe semmilyen kémiai reakció. A koffeint forró víz és pára segítségével távolítják el. A procedúra a kávé forró vízbe való mártásával és a kávészemek áztatásával kezdődik. Az oldatból a koffeint szűrők segítségével távolítják el. Ezután a kávészemeket újra beáztatják a koffeinmentes oldatba, ahonnan a szemek újra visszaszívják a kávé ízét. A kávészemeket ezután szárítják és előkészítik a pörköléshez. Ebben az eljárásban viszont nem csak a koffeint vonják ki a kávéból, hanem pl. az arómát is. Ez a típusú módszer egyrészt környezetbarát, másrészt viszont fontos anyagokat távolítanak el a kávészemekből.

Egészségesebb a koffeinmentes kávé?

Attól függően alakul ki a koffein iránti tűrőképességünk és annak a testünkre gyakorolt hatása, hogy hogyan bontja fel szervezetünk a koffeint. Ha nem vesszük figyelembe azt a tényt, hogy a kávészemek áztatása során kémiai anyagok is közrejátszanak a koffeinmentesítésben, a kávé kedvező a szervezetünk számára, mivel nem tartalmaz koffeint. A koffeinmentes kávét nem befolyásolja az adenozin nevű anyag, amely az idegrendszerre és az alvás folyamatára van hatással.

Ha továbbra is szeretnéd élvezni a kávé egyedülálló ízét és arómáját, és semmi nem akadályoz a kávé fogyasztásában, nyugodtan fogyassz el egy koffeines őrölt vagy szemes kávét. Válassz minőségi kávét és fogyaszd a megfelelő mennyiségben.

Ez érdekelheti Önt

Szólj hozzá!

CzechSlovakia