Main menu

 

Hogyan erősítsük a gyerekek immunrendszerét ősszel?

18th okt 2018

Az őszi időjárás valóban kiszámíthatatlan, és ezzel a mi immunrendszerünk is próbának van kitéve. A gyerekek esete a legrosszabb, főleg az új tanév kezdetén. A gyerekek az iskolába lépéssel nem csak a régi barátokkal találkoznak, hanem bacilusokkal is, amelyeket sikerült elkerülniük a nyár folyamán. Éppen ezért ebben az időszakban, amíg be nem köszönt a tél, meg kell erősítenünk a gyerekek immunrendszerét. De mégis hogyan?

Vitaminbevitel

A gyerekek immunrendszere számára nagyon fontos elemek az ásványok és a vitaminok, amelyeket nap mint nap be kell juttatnunk a szervezetükbe. Nyáron a legideálisabb megoldás a színes, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend. Még az iskola- és óvodakezdés előtt ajánlott vitaminokat juttatni a szervezetükbe különféle étrendkiegészítők formájában, hogy a testük ellenállóbb legyen az ősszel érkező bacilusinvázió ellen. A legjobb a pirulás vagy a szopogató tablettás megoldás.

Probiotikumok

Az orvosok az utóbbi években végzett vizsgálatok alapján ajánlják a probiotikumok szedését főleg a megelőzés szempontjából. A legfontosabb nyomelemek a réz, szelén és a cink: ezek a nyomelemek a gyümölcsökben is megtalálhatók, de sajnos nem az üvegházban termesztettek esetében. Ha a gyermek gyakran beteg, ajánlott konzultálni a gyerekorvossal és kérvényezni valamilyen immunerősítő gyógyszer, pl. probiotikum előírását.

Sok-sok B-vitamin

Sokan hiszik, hogy a C-vitamin bevitellel télen elkerül bennünket vagy gyermekeinket a megfázás. Ugyanakkor a C-vitamin használatának akkor van értelme, ha a gyerek már tüsszög vagy köhög. Megelőzés terén fontosabb a B-vitamin bevitele. A szakirodalom a B-komplex fokozott beviteléről tanúskodik, mivel a B-vitaminból származó koenzimek rendkívül fontosak az immunreakciók kiváltásában. Az orvosok azon a véleményen vannak, hogy ezek a specifikus anyagok különféle gyógynövényekben, mint pl. homoktövisben, hársban, útifűben, martilapuban vagy réti legyezőfűben találhatók, és védelmet nyújthatnak a betegség előtt vagy meggyorsíthatják a felépülést. A C-vitamin esetében feledkezzünk el arról, hogy a citrusfélék tartalmazzák a legtöbb C-vitamint, mivel sokkal több C-vitamint találhatunk pl. a csipkebogyóban, a fekete bodzában, a piros paprikában, a petrezselyem zöldjében, a brokkoliban, a bimbós kelben, az eperben vagy a kiviben. Figyelem, a krumpli is ebbe a kategóriába tartozik. A C-vitamint sajnos a hő, vagyis a főzés megsemmisíti.

Vigyázat a náthával

Igaz, hogy a nátha banális, mégis okozhat komplikációkat különféle gyulladások – arcüreg, fül, légutak – esetében. Igyekezzünk megszabadulni a náthától is, és ne hagyatkozzunk arra, hogy majd magától elmúlik.

Nátha esetében a cseppek és a soha véget nem érő orrfújás helyett próbáljuk az orrüreget sós vízzel tisztítani. A forró gőz belégzése is segíthet, ha a gyermek kibírja. Ha nem, a nyálkahártya duzzanatát csökkentheti a forró fürdő, amibe elég a gyermek kezét beleáztatni. Minden esetben nagyon fontos az elegendő folyadék bevitele: a folyadék hígítja a nyálkahártyát köhögés és nátha esetében is. Kulcsfontosságú az elegendő pihenés már a betegség kezdetén. Két nap nyugalom elegendő ahhoz, hogy a fertőzést jobban kezeljük, és ne alakuljon ki valamilyen komolyabb betegség.

Egészséges mozgás

Ne felejtsünk el mozogni a gyerekekkel. Ősszel is futhatunk pár kört a levelek között, eregethetünk sárkányt vagy kitisztíthatjuk a fejünket bicajozás közben. Fontos a gyerekeket kicsalogatni a szabadba, hogy megerősödjenek és egy kis friss oxigént kapjon az agyuk. Az egészséges mozgás nem csak a gyerekek immunrendszerére lesz pozitív hatással, hanem a szülők lelki békéjére is.

Olvassa el más cikkeket is:

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

One comment on “Hogyan erősítsük a gyerekek immunrendszerét ősszel?

  1. Pingback: Milyenek a gyermekek a születés napja szerint | Blog Mimulo

Szólj hozzá!

CzechSlovakia