Main menu

 

A baba bőrének helyes ápolása a téli időszakban

11th jan 2018

A téli időszak nem csak a mi lelkünk és bőrünk, hanem a babánk bőre számára is nagyon igényes időszak. A kevés napsütés, a száraz és hideg levegő, a hőmérséklet ingadozása megterhelő a bőrnek. A bőr száraz, kipirosodott, töredezett és a bőrön viszkető érzés alakulhat ki. A téli hónapokban a bőr érzékenyebb, a gyerekek esetében ez az érzés még fokozódhat. A gyermekek bőre vékonyabb, amely könnyen kiszáradhat. A téli körülmények, mint a túlfűtött helyiségek, a kinti fagyok és a hideg levegő idézik elő a bőr érzékenységét. Hogyan tudjuk védeni a babánk bőrét, amikor kint fagyok és kedvezőtlen körülmények uralkodnak?

Megelőzés

Ahhoz, hogy a gyermekünk bőre télen is jó állapotban legyen, különleges védelmet és gondoskodást igényel. A legfontosabb tényező a megelőzés. A kisbabánk bőrét speciális, az érzékeny bababőr számára kifejlesztett krémekkel kenjük. Fontos olyan termékeket választani, amelyek megfelelnek a dermatológiai elvárásoknak, és amelyeket megfelelően tolerál a baba bőre.

Hidratálás mindenek felett

Amint a hőmérséklet 8°C alá esik, a faggyúmirigyek termelése csökken, így a bőrt védő zsíros réteg elvékonyodik. Télen a bőr funkciói korlátozottak, a természetes védőréteg áteresztőbbé válik, a bőr így sebezhetőbb lesz. A baba bőrének szüksége van a megfelelő hidratációra. Fontos, hogy a gyermek bőrét olyan krémekkel kenjük, amelyek megfelelő mennyiségű hidratáló összetevőt tartalmaznak. Mítosz az az állítás, miszerint a vizet tartalmazó krémek nem megfelelőek a téli időszakban. Bőrünk télen még több hidratálást igényel, mint nyáron. A krémekben található víz különféle aktív anyagok oldószerként is szolgál.

A megfelelő hidratálás összefügg a megfelelő folyadékbevitellel. Figyeljünk oda a gyermek elegendő folyadékbevitélére a téli időszakban. Talán hihetetlennek fog tűnni, de télen a folyadékfogyasztás még fontosabb, mint nyáron, mivel megőrzi a bőr helyes vérkeringését.

Védőkrémek

Külön fejezet jár a védőkrémeknek is. A kinti fagyok és az erős szélfúvás esetében jobb, ha a gyermek bőrét megfelelő védelmet nyújtó speciális krémek óvják. Napjainkban kizárólag a téli időszakra ajánlott krémeket is lehet kapni.

Ilyen fajta krémek óvják a gyermek bőrét a szélfúvástól és egyúttal ellátják a bőrt a megfelelő tápláló anyagok bevitelével A krémek nem tartalmazhatnak szintetikus festékanyagokat és illatanyagokat, amelyek irritálhatják a baba bőrét és viszkető, kellemetlen kiütéseket okozhatnak.

Fontos a fürdés utáni alapos hidratálás, főként a csecsemők esetében. Télen ajánlott a testápoló tejek helyett gyermekolajokat használni. Az olajok legtöbbször a bőr felszínén maradnak, tehát a hatásuk hosszabb ideig tart, mint a krémek és testápoló tejek esetében. Egyesek a bababőr téli időszakbeli ápolására csak egyszerű vazelint ajánlanak. Alkalmas a shea vaj használata is.

Ajakvédelem

Ne feledjük el kezelni a baba ajkait és a száj körüli területeket sem, ahol a bőr vékony és érzékeny, különösen hajlamos a repedésre és égési érzés alakulhat ki. Az ajakbalzsamokban található shea vaj segítségével megfelelően tudjuk kezelni gyermek repedezett ajkait.

Vigyázzunk az UV sugárzásra

Az UV sugárzás télen is veszélyes. A napsugaraknak télen is nagy erejük van, tehát a sugárzás elleni védelem elengedhetetlen. Főként az idősebb gyermekek esetében, síelés, szánkózás, korcsolyázás vagy egyéb téli sportok űzése során kell nagyobb figyelmet fektetnünk a sugárzás elleni védelemre. A hó nagyon intenzíven veri vissza a napsugarakat és többszörösére növeli a hatásukat. A hegyekben való tartózkodás alatt a tengerszint feletti magasságnak köszönhetően közelebb vagyunk a naphoz, így a gyermekek könnyebben leéghetnek, mivel a bőr a téli időszakban nagyon érzékenyen reagál mindenféle külső hatásra. Tanácsos magas faktorszámú naptejet használni a gyerekek esetében, amely nem csak a napsugárzástól véd, hanem a szél és a fagy káros hatásaitól is.

Ti milyen termékeket használtok a téli időszakban?

Olvassa el más cikkeket is:

Tekintse meg a nagy választékot a baba ruházat és baba szükségletek.

Egy szép nap kívánsággal
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

One comment on “A baba bőrének helyes ápolása a téli időszakban

  1. Pingback: Hogyan kezeljük a felfúvódást a gyerekeknél? | Blog Mimulo

Szólj hozzá!

CzechSlovakia