Main menu

 

7 bevált módszer altatáshoz

18th jan 2019

Úgy érzed, hogy már sosem fogod kialudni magad? Hidd el, nem vagy ezzel egyedül, a kismamák többsége hasonló véleményen van. Meglehet, hogy már sosem fogod magad teljesen kialudni, esetleg majd a gyerek pubertás korában, de még az sem biztos. A gyerekek születésével ugyanis félelem is születik. Mit tegyünk akkor, amikor mi már legszívesebben álomra hajtanánk a fejünk, de a kisbabánk még nem szeretne aludni? A szemünk már lassan lecsukódik, de a kis bébink semmi esetre sem akar elaludni – sír, nyöszörög, forgolódik, egyszerűen nem alszik? Ilyenkor a legjobb kitalálni valamilyen altatási módszert. Mivel már merev napi rezsimetek van, fontosak a rituálék. Hogyan kezdjünk hozzá? Az alábbi cikkünkből nyugodtan meríthetsz insprirációt.

Fürdetés és etetés

Az egyik kipróbált és igazolt rituálé a kisbabák meleg vízben fürdetése. Ha már semmi ötleted sincs, hogy hogyan altasd el gyermeked, próbáld ki ezt a melegvizes módszert. A kisbaba szépen lenyugszik a vízben. A pocakja mintha csak gyapjúban lenne, a meleg víztől pedig gyorsabban le fognak csukódni a szemei. Alvás előtt a picit még megszoptathatod vagy megetetheted, így gyorsabban fog elaludni, az álma pedig éjszaka akár több órán keresztül is tarthat.

Az érintés csodája

A gyerekszakértők egyet értenek abban, hogy az érintést nem múlhatja felül semmi. Ahogy a felnőtteknél, ugyanúgy a gyerekek esetében is az érintés csak előnyökkel jár. Rendszeres, enyhe, 15 perces babamasszázs altatás előtt valóban megkönnyíti az elalvást. Néhány kisbaba esetében altató hatással bír a homloktól az orrig történő simogatás. Egyesek szerint ez a módszer szinte varázslatos erővel bír. A fejmasszázs helyett nagyon bevált módszer a lábacskák simogatása vagy masszírozása.

Ismerjük fel a fáradtságot

Ne várjunk addig, amíg a kisbabánk teljesen fáradt nem lesz hanem ismerjük fel már a fáradtság kezdetét bizonyos specifikus jelek segítségével, pl. a kisbabánk csendesebb, a reakciói lassabbak, nem mutat érdeklődést az őt körülvevő játékok és emberek után, apatikus, már-már elutasító és idegessé kezd válni. Ha már ásítozni kezd és a szemét dörzsöli, akkor már elkezdődött a fáradtság második fázisa. A harmadik fázisban az altatás már sokkal hosszabb ideig fog tartani.

Együtt alvás

Még ha úgy is döntöttetek, hogy nem fogjátok a kisbabátokat magatokhoz vinni az ágyba, néha ez az egyedüli megoldás, amely biztosítja a gyermek leggyorsabb elalvását. Itt biztonságban érzi majd magát, szopizhat is egy kicsit, ha még szoptatsz, és nem ébresztitek fel az ágyból való áthelyezéssel. Sőt, ti is könnyebben alszotok majd el, a kisbaba illata az anyukákat is gyorsabban altatja.

Az édesanya illata

Egy kisbaba minden érzékével figyeli a világot. Éppen ezért megnyugatatja őt az az illat, amit a legtöbbször érez. Az lehet a kedvenc pakróc illata, ami már a születésétől kezdve vele van, az anyuka illata, az anyatej illata, de akár az anya érintése vagy hangja. Néha elég egy pólót tenni a kiságyba, amin a mi illatunk érezhető, és a kisbabánk máris szundikálni fog. Érezni fogja a te illatod és az anyatej illatát.

Altatódal

Nagyon varázslatos és sokak által bevált módszer az altatódallal történő altatás. Nem hiába már a kezdetektől fogva énekelnek az anyukák altatódalokat. A zene napközben is nyugtató hatással bír. Az éneklés és csendes beszélgetés kellemesen hat a kisbabákra, mivel ellazítja és álomba ringatja őket. Éneklés helyett hatásosak lehetnek olyan hangok is, mint pl. a porszívó hangja, a robotgép hangja, vagy a kellemesebb eső, tenger vagy a folyó víz zúgása.

Ringatás

A ringatás szintén ősidők óta bevált módszer. Szintén mentőövként szolgál fájdalom, félelem vagy konvergencia esetében. A kisbabád ringathatod kézben, karosszékben vagy akár labdán, a siker mindig garantált. Időről- időre az apuka kezei közé is bízhatod a picit. Minél gyakrabban lesz kontaktban a pici az apukával, annál jobban fogják egymást érzékelni és egymásra reagálni. Az érintés az egymáshoz való közeledés csodás módszere.

Az író, antropológus és alvási specialista, Lenka Medvecová a „Szeretettel a gyermeki alvásról“ című könyvében írja: „Az altatás néha tudománynak tűnik. A legnagyobb varázs viszont annak az élvezésében rejlik. Magunk számára is szebbé kell tennünk és csak figyelnünk kell a kisbabánkat. Tanít bennünket, szülőket, hogy lassítsunk. Kapcsoljuk be a kedvenc zenénket, tegyük a kisbabánkat a mellkasunkra, táncoljunk és lélegezzünk mélyen. A kisbabánk érzékeli a mi érzéseinket is, és azok hatására ő is megnyugszik. Dobjuk el egy percre a stresszt és a bizonytalanságot, és azt, hogyan kellene vagy sem a kisbabánknak aludnia, és próbáljunk meg egy perce csak úgy lenni:“

További érdekes cikkeket is olvasása:

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

CzechSlovakia