Main menu

 

Kullancsok – nyári veszély a gyermekek számára

17th máj 2019

Közeledik a nyári szezon, és ezzel együtt a gyerekek és állatok vérszomjas ellenségei számára kedvelt időszak. Igen, a kullancsokról van szó. A kicsi gyerekek, a kedvenc prédájuk a kullancsoknak. Többnyire magas kb 60 cm-es fűben találhatóak. Nem kerülik el a városi parkokat, az erdőket vagy a kertünket sem. Hogyan védjük meg gyermekeinket és mit tegyünk, ha már megcsípte őket a kullancs?

Miért olyan veszélyesek a kullancsok?

A kullancsok kisebb része fertőzött lehet, és ezért betegségeket továbbíthatnak. Ha talál egy kullancsot a gyermekében, ellenőrizze az ilyen betegségek jeleit.

Lyme-kór

Fertőzött kullancsok körülbelül 8-10%-a

A baktériumok a csípéstől 12 órán belül jutnak a véráramba, és tovább terjednek a szervezetben, de csak néhány hét után észlelhetik a tüneteket.

A Lyme-kór egyetlen igazán jellegzetes és összetéveszthetetlen megnyilvánulása a bőr körkörös kipirosodása, amely homogén vagy a közepétől elhalványul.

Néhány héten belül észrevehetők a tünetek, amelyek hasonlóak lehetnek, mint egy átlagos betegség tünetei. Jön a fáradtság, izom és ízületi fájdalom, torokfájás, nyomás a nyak hátsó részén – mint a normál „influenza” esetében. A láz nem túl magas. Majdnem minden tünet egyforma, csak a köhögés és a hidegrázás nem jelentkezik a Lyme-kórnál.

Kullancs encephalitis

A fertőzött kullancsok körülbelül 6% -a

A kullancs által okozott gyulladás tünetei a fertőzött kullancs csípését követő 14 napon belül alakulnak ki.

A tünetek két fázisban jelennek meg.

Az inkubációs időszak leteltével megkezdődik az első fázis, amely magával hozza a könnyű influenza tüneteit. A páciens ízületi és izomfájdalmakban, magas hőmérsékletben, hányingerben szenved, gyengének érzi magát és kedvtelen. A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a fehérvérsejtek száma ilyenkor csökken. De előfordulhat a teljes gyógyulás.

Ha valakinek nincs ilyen szerencséje, akkor fellép a második fázis, amelyre jellemző a magas láz, erős fejfájás, fotofóbia, hányinger, hányás, nyaki merevség, izomremegés, bénulás, alvászavarok, memória és koncentráció zavar, és teljes dezorientáció.

Ehrlichiosis – vérzéses kullancsláz

Nem gyakori, hasonlít a borreliosisra.

Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha magán vagy a gyermekein észleli ezeket a tüneteket.

Hogyan védhetjük meg a gyerekeket a kullancsoktól?

Kerülje el azokat a területeket, ahol a kullancsok jelenléte a leggyakoribb, és mindig használjon megfelelő, és különösen gyengéd, kullancsriasztó szereket a gyerekek számára, legjobb, ha a gyógyszertárban vásárolja. Különösen ügyeljen arra, hogy a lábak jól be legyenek fújva velük. Praktikus választás a karkötő kullancsok ellen. Felakaszthatja akár a babakocsira is. Ezek megvásárolhatók különböző színkombinációkban.

Természetesen megfelelő ruházatra is szükség van. A természetbe ajánlott a magas szárú cipő és ideális a hosszú szárú nadrág is.

Hazaérkezés után mindig alaposan nézze át gyermekét (nagy figyelmességet fordítson a hajra).

Hogyan távolíthat el egy kullancsot?

Ha a gyermeke kullanccsal tér vissza a szabadtéri szórakozásból, fontos, hogy a lehető leghamarabb távolítsa el a kullancsot.

Azonban ne távolítsa el rögtön a helyszínen, például séta közben vagy erdőben, ha nincs kéznél megfelelő eszköz és fertőtlenítéshez szükséges szer. Feleslegesen kockáztatná a nem teljes eltávolítást és növelné a fertőzés kockázatát. De hazaérkezéskor szinte azonnal távolítsa el a kullancsot.

A kullancsot mindig nagyon óvatosan távolítsa el. Először alkalmazzon fertőtlenítőszert a kullancsra. Az eltávolításhoz használjon speciális csipeszt, amely levágott élekkel rendelkezik. Szinte minden gyógyszertárban megvásárolható.

Fogja meg a kullancsot a fejénél a bőrhöz legközelebb és lassan húzza pici mozdulatokkal jobbra és balra, amíg magától nem ereszti el a bőrt. Próbálja a kullancsot nem szétnyomni, mert a fertőzés kockázata sokkal nagyobb ilyen esetben. Ezután fertőtlenítse a csípés helyét.

A kullancsot semmisítse meg, például egy WC-csészébe dobva vagy papírba csomagolva és elégetve.

A csípés helyét legalább egy hónapig figyelje. Ha gyanús vörösséget észlel, amely néhány nap elteltével nem tűnik el, forduljon orvoshoz. Forduljon orvoshoz abban az esetben is, ha nem sikerült megfelelően kivenni a kullancsot, és a bőrben maradt a feje.

Mire kell vigyázni?

Az eltávolításhoz ne használjon semmilyen olajt, zsírt, kenőcsöt vagy szappant – elavult tanácsok, amelyek nem hatékonyak. Éppen ellenkezőleg, e termékek használatával csak nő a fertőzés veszélye.

Soha ne távolítsa el a kullancsot a kezével. Mindig használjon csipeszt, vagy olyan csipeszt, amely kifejezetten a kullancsok eltávolítására van tervezve. Soha ne használjon szemöldökcsipeszeket, amelyeknek nem alkalmasak a végük, és azért is, mert fémből vannak.

További érdekes cikkeket is olvasása:

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

Szólj hozzá!

CzechSlovakia