Main menu

 

Hogyan öltöztessük a gyereket ősszel?

7th Sze 2018

A napsütötte nyári napokat immáron felváltja a szürke őszi időjárás, az anyukák pedig elkezdenek töprengeni azon, hogy milyen ruházat lesz a megfelelő az esős napokra. A gyerekek öltöztetése sokkal bonyolultabb, mint gondolnánk. A gyerekek nem fázhatnak, de nem is izzadhatnak, mivel az bőrproblémákhoz vagy az organizmus felhevüléséhez vezethet. Hogyan öltöztessük a gyerekeket a meleg nyári napok után, amikor nem csak a gyerkőcök de az organizmus is a magasabb hőmérsékletekhez és a lenge ruházathoz van szokva?

A gyerekek öltöztetése 6 hónapos korig

A gyerekeket inkább kevesebb, mintsem több rétegbe öltöztessük. Mindig figyeljük a gyerekek reakcióit. A kisbabáknál már 6 hónapos kortól fejlődik a termoregulációs képesség. Eddig a korig a kisbabák szinte képtelenek izzadni, de nagyon érzékenyek a megfázásra vagy a túlhevülésre. A testük nem tud mit kezdeni a felesleges hővel, de saját maga sem képes előállítani, ha hiány lenne belőle. Túlnyomó többségben vannak viszont azok az anyukák, akik a gyermeket inkább melegebben öltöztetik fel.

Ősz és a megfelelő ruházat

Honnan tudjuk, hogy a gyermekünk megfelelően van-e felöltöztetve? Nem elég követni azt az alapszabályt, miszerint eggyel több réteg ruhát kell a gyerekekre adni, mint amit mi viselünk. Eleinte, amikor még csak ismerkedünk a babánkkal, jó kiinduló pont lehet. Mindig ellenőrizzünk, hogy a gyerekünk hogyan érzi magát a baba ruháiban. A kezeit vagy a lábait ellenőrzni nem érdemes, mivel ezek a testrészek gyakrabban hidegebbek, még akkor is, ha a babánk kellemesen érzi magát. Kontrolláljuk inkább a gyerek tarkóját vagy az orrát, amely megbízhatóbb információt ad a baba állapotáról. A meleg és nedves tarkó esetén egy réteg ruhát vessünk le a gyerekről, hideg tarkó esetében ez egy plusz réteget jelent.

Vetkőzés és öltözés

A gyerekek esetében érvényes a hagyma szabály, vagyis a réteges öltöztetés. Az időjáráshoz alkalmazkodva mindig le vagy fel tudunk rájuk adni egy réteget. Az első réteg legyen a leginkább testhez álló, hogy jól tudja izolálni a meleget és elvezetni a nedvességet. Erre a célra megfelelő az ún. termo-alsónemű, amely műszálas, de antibakteriális anyagból készült. Természetes anyagok is alkalmasak erre a célra, mint pl. a pamut, bambusz, lenvászon vagy a merino pamut.

A második réteg pulóver vagy kardigán legyen, amelyet ajánlott több féle vastagságban is beszerezni, hogy a legjobban tudjunk alkalmazkodni az időjáráshoz. Ha enyhén lehűlt a levegő, adjunk a gyeremekünkre egy harmadik réteget is, kabát vagy overáll formájában. A legfelső réteg ne teljesen tapadjon a gyerek testére, mivel úgy könnyeben meg tudja tartani a hőt az egyes rétegek között. Ne felejtsd el a kesztyűt és a meleg zoknit sem! Minden esetben szükséges, hogy a gyermek fejét védje valami, akár egy vékony pamut sapka is elég, mivel a fejen keresztül távozik a legtöbb hő.

Annak érdekében, hogy a gyermek egy hidegebb őszi séta után ne fázzon meg, ne vigyük túlzásba az öltöztetést. Így csak megmerevítjük a gyermekünket. A babák nem fázhatnak, de a túlzásba vitt öltözetéssel gondot okozhatunk nekik majd a jövőben. Gondoljunk erre is! Ebben a pillanatban a kis utódaink öltöztetése csak a mi kezünkben van.

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

Szólj hozzá!

CzechSlovakia