Main menu

 

A világ csecsemő szemmel

30th Sze 2019

Amikor a kisbaba megszületik, egyfolytában figyel mindent maga körül és az anya arcát a legjobban. Mi minden rejlik a baba ártatlan nézése mögött, és mit is lát valójában? Miért érdeklik őt különösen a fekete-fehér képek?

Az anyaméhben

A kisbaba az anyaméhben leginkább a szürkülethez van szokva, valójában csak árnyékokat lát maga körül, vagy inkább eleinte egyáltalán semmit sem lát, mint a kiscica. Az anyaméhben valójában nincs is szüksége a látásra, ezért nem is nagyon fejlődik. Az árnyékokat inkább közvetlen a születés előtt kezdi látni. Ezért a látás a legkevésbé kifejlett érzék. A kisbaba működő látással születik, de még nem teljesen működőképes. Egy teljes év várja, hogy ismerkedjen a fénnyel és színekkel, tehát az éves látás fejlődés.

Az egészséges újszülött érzékeli a fényt és a sötétséget. Jól érzi magát a sötétebb helyeken, az éles fény égetheti szemeit és zavarja. A születés után kb. 20-30 cm távolságig lát, ami az anya arca távolságát képezi etetés és ölelgetés közben. A későbbiekben kezdenek, mint a ködből előbukkanni az emberek vagy tárgyak körvonalai. Egyes szülők úgy vélhetik, hogy a baba látása nem igazán van rendben, ilyenkor a saját intuícióra kell hallgatni. Hiszen senki sem ismer jobban egy babát, mint a saját szülei.

Hogyan és mit lát a csecsemő, mikor megszületik?

Újszülött

Mindent inkább szürkén lát, kezdi felismerni a fényt és a sötétséget, szereti a fekete és fehér színt. Kezdi felismerni az egyes alakokat is, mindent megvizsgál, ami 20-30 cm távolságban van. A távolabb levő dolgokat és embereket homályosan látja. A fókuszálás erőteljes, a szem izmai nem igazán képzettek. Az élet körülötte árnyék játék.

1. hónap

Felismeri az egyes színeket, ha elég közel látja őket. Felismeri az arcokat és a dolgokat maga előtt és képes utánuk fordítani a fejét, ha megmozdulnak. Legjobban a nagy mintákat és a kontraszt színeket látja. A színes képek sok részlettekkel kiegészítve egybefolynak egy elmosódott foltba, amelyet nem képes identifikálni.

2. hónap

A csecsemő világosabban érzékeli a tárgyak vonalait, és a színek intenzívabbak. A kiságy fölé akasztó játékok, ilyenkor kezdenek érdekessé válni számára, ha 25 cm-re vannak az arcától és elénk színek borítják.

3. hónap

Sokkal hosszabb ideig figyeli a dolgokat, jobban megkülönbözteti az ismerős arcokat, főleg a szülők arcát. Folyamatosan halad a nézése az egyik tárgyról a másikra, a fej forgatása nélkül is. Élesebben látja a közelben lévő dolgokat.

4. hónap

Javul a fény és a szín észlelése. Nagy figyelmet fordít a közelében található tárgyak részleteire. Magabiztosan felismeri a szüleit. Elkezdi érzékelni a mélységet és a teret. Nyújtózik a tárgyak után és próbálja megragadni őket. Érdeklődéssel követi a kezet és tárgyat, amely felkeltette figyelmét. Gondosan megvizsgálja a kezében lévő tárgyakat.

5. hónap

Több árnyalatot különböztet meg, a gondolataiban játszik velük, és a háttérben lévő objektumokat is kezdi érzékelni. Megvizsgálja, milyen messze vannak, és elveszi azt, amelyet elér.

A világ kisgyermek szemmel

6. és 7. hónap

A gyermek sokkal jobban összpontosít nagyobb távolságra, és minden irányba nézelődik. A mozgó tárgyakat a fej elfordítása nélkül követi. Távolról felismeri az embereket, természetesen egyelőre csak azokat, akik a legközelebb állnak hozzá. A világ világosabbnak és színesebbnek tűnik. És vigyázat, már megpróbálja utánozni azok grimaszát, akikre figyel.

8. hónap

Kisbabája figyeli a körülötte lévő mozgásokat és jobban érzékeli a részleteket és a körülötte lévő tárgyakat. Szeret bújócskát játszani. Szereti a játékok elrejtését és újra megmutatását. Szereti felismerni a dolgokat, a szemével mindent megvizsgál, ami felkelti figyelmét, vagyis hát mindent. Kezd a nézésével is nevetni.

9. hónap

Az írisz színe szinte végleges, a továbbiakban már csak az árnyalat változik. A nagyon távoli tárgyakat még mindig kissé elmosódottan látja. Megvizsgál és fordul minden után, ami mozog. Minden szín és mozgás a játékra emlékezteti őt.

10. hónap

Ismét jobban lát távolra, felismeri a részleteket. A világ már a szemében egy színes világegyetem. A szemével sokféle részletet érzékel.

11. hónap

A kisgyermek szinte tökéletesen lát, a háttér tiszta, feltudja mérni a távolságot és távolról felismeri az ismerős arcokat. A vizuális fejlődést felgyorsítja a helységben történő mozgás. A mászás nagyban elősegíti az egyensúly észlelését. Mindent, amit maga előtt lát, megpróbál elérni, és megy hozzá, utána, felmászik, és mindent megérint a szemével és a kezével, különösen a szájával.

12. hónap

Már úgy lát, mint egy felnőtt, minden részletet és színt. A kisbaba nagyon kíváncsi és egyfolytában felfedez valamit, mindent megérint. Főleg a szemeivel. A további életképességek várnak rá…

További érdekes cikkeket is olvasása:

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

Szólj hozzá!

CzechSlovakia