Main menu

 

Hány gyerek az ideális? Létezik megoldás?

22nd feb 2019

Családalapításon gondolkoztok és azon töprengtek, hogy mekkora családot szeretnétek? Hogy bevállaltok két, három vagy négy gyermeket? Vagy inkább csak egyet? Akkor érdekes lehet számodra az alábbi cikk, amelyben megtudhatod, hogy hány gyermek az optimális, vagy egyáltalán meghatározható-e az ideális szám a gyermekvállalás kérdésében. Az, hogy hány gyereket vállalunk be, individuális, Csehországban az utóbbi időben nagy trendnek örvend a két gyermek családonként. Ez a legideálisabb szám vagy valahol hibát követünk el?

Egy gyerek nem gyerek

Azt mondják, egy gyerek nem jár semmilyen aggállyal. Mindenesetre, akinek már van legalább egy gyermeke, tudja, hogy az is nagy felelőséggel jár. Egy gyermekkel azonban valóban sok minden könnyebb. A gyermekedre több idő és tér jut. Bárki szívesen vigyázna rá és egy gyermekkel a nyakadon a kirándulások és a látogatások is egyszerűbbek és olcsóbbak. Negatívumok közé tartozik például, hogy otthon nincs a korához hasonló gyermek, ami nehezebbé teszi a közösségbe történő beilleszkedést. Erősen fog kötődni hozzátok, így szinte sose lesz egy szabad percetek se, mert mindig a nyakatokon fog lógni és a figyelmeteket fogja igényelni- ez az egykék legnagyobb hátránya. A nagymamáink is mindig azt mondogatták- egy gyerek sok félelemmel jár. Mindig félteni fogjátok a gyerekeiteket, azt az egyet, meg végképp.

Két gyerek – dupla öröm és dupla gond

Két gyermekkel már minden bonyolultabb, de valóban dupla örömet jelentenek. A jó kedv velük garantált, és a magányról egészen a felnőtt korukig tudni sem fogsz. Otthon minden vidám lesz. Gyakran fogják egymást provokálni, úgyhogy az izgalomból kijut majd bőven, másfelől szépen össze tudnak esküdni a szülők ellen. Ami a pénzügyeket illeti, a helyzet korántsem olyan rossz, lehet éppen ezért számít nálunk standardnak a két gyerek. Az idő viszont fogyóban van. Sok szülő megtapasztalta, hogy a második gyerekre valóban nem jut annyi idő, mint az elsőre. Két gyermeket még viszonylag könnyen útnak indítasz reggel a suliba, bár az néha több komplikációval járhat, mint az egy gyereknél, afelől kétség sincs.

Három gyerekes gyötrelmek

Három gyerekkel bátrabbak kezdtek lenni, és a kis apróságok már nem hoznak ki benneteket sodrotokból. Tapasztalt szülőkké váltok, és nem fogtok minden kis kellemetlenséget rögtön oldani. Az, hogy a gyerekek többet fognak pajkoskodni, vagy, hogy kint bepiszkolják magukat, vagy kergetőzni fognak, nem fog benneteket gyötörni. Sőt, nem fogtok rájuk már annyit kiabálni sem. Egyszerűen ti is velük fogtok szórakozni. Csupa örömet fognak nektek okozni, mégha teljesen kimerültek lesztek. Az igazság az, hogy egyszerűbb biztosan nem lesz, mindent háromszorosan fogtok intézni, és se időtök, se megtakarításotok nem lesz több. Mindenekelőtt mindent korlátoznotok kell majd, de ennyi gyerekkekel körbevéve semmi sem fog aggodalmat okozni.

Négy gyerek és mégtöbb öröm

Ha három gyereknél az aggályok a minimumra csökkennek, akkor négy gyereknél az idegesség teljesen megszűnik. Bár több gyerek több gonddal is jár, és sok mindenről le kell mondanunk, sokkal több segítő kezet kapunk. Az idősebb gyerekek gondoskodnak a kisebbekről, együtt versenyeznek, a kisebbek felnéznek az idősebb testvéreikre, sok játékot képesek együtt kitalálni, továbbá már szinte semmit sem kell vásárolnunk, elegendő játék, ruha és szükségleti cikk áll a rendelkezésünkre. A gyerekeknek csak rátok van szüksége, semmi más nem hiányzik nekik. Együtt elégedettek lesznek, mindenük meg lesz, amire egy közösségben szükségük lehet, együtt fognak nevetni, veszekedni, alkotni, határokat, várakat és mítoszokat dönteni, együtt legyőzhetetlenek lesznek. Nem kell őket majd annyira féltenetek, és idős korotokban biztosak lehettek, hogy legalább az egyikük gondoskodni fog majd rólatok. Több gyerek nem feltétlenül jelent kevesebb szabadságot, éppen ellenkezőleg, több teret kaphatunk mi, saját magunk. Együtt fejlődhetünk a gyerekeinkkel, többet megtudhatunk róluk, velük együtt érezhetünk, elmélyíthetjük velük a kapcsolatunkat és felhőtlenül örülhetünk velük együtt. Több gyerek több örömet jelent, és kevesebb erőfeszítést a lehetetlen eléréséhez…

Összefoglalva, mindegy, hogy hány gyerekünk van, csak úgy, mint mindegy, hogy hány évesek a gyerekeink, minden hordoz magával pozitív dolgokat. Rajtunk múlik, hány gyermeket vállalunk, attól függően, hogy milyen lehetőségeink, mennyi erőnk és időnk van. Bizonyított tény, hogy az elfoglaltabb, magasabb pozícióban dolgozó embereknek kevesebb gyerekük van. Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy egy vagy több gyerek-e a főnyeremény, de a plusszok és mínuszok alapján, jobb több gyereket vállalni, mint egyet. Az egy gyermek tekinthető gyengeségnek vagy önzőségnek is, de az mindenkinek a saját szíve joga, hogy hány gyereket szeretne, és a mások véleményére pedig egyáltalán nem kell adnunk.

További érdekes cikkeket is olvasása:

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

CzechSlovakia