Main menu

 

Premenstruációs szindróma. Minden nő és férfi legnagyobb félelme.

16th aug 2019

A nők ovulációja után kezdődik egy periódus, amit PMS-nek, azaz premenstruációs szindrómának neveznek. Ez a kellemetlen fizikai és pszichológiai érzések keveréke, ami valószínűleg annak a ténynek köszönhető, hogy az ovuláció után a menstruációig terjedő időszakban a progeszteron szintje nő, és az ösztrogén szintje csökken, ez a hormonális egyensúlyhiány a szerotonin, a boldogság hormonja csökkenésével is összefügg.

Ezért nem vagyunk nagyon viccesek ebben az időszakban, túl érzékenyek, idegesítők, fáradtak és irritáltak vagyunk, fáj a fejünk, hátunk, feszültséget érezzünk a mellünkben és dagadt a hasunk. Ki nem lenne stresszbe ezektől? És persze, a férfiak szemében sem vagyunk gondtalanok. Ebben az időszakban egyáltalán nem értenek minket, és nem látnak minket szívesen. Rosszabb, hogy mi ugyanígy érezzük ezt. Hogyan lehet harcolni a PMS-el? Egyáltalán lehetséges?

Ki az, akit a legjobban gyötör

A lányok vagy nők hetven százaléka szenved premenstruációs szindrómában. A legjobban viszont azokra a nőkre hat, akik átestek a szülésen, vagy amelyek túl vannak a harmincas életkoron. Egyes szakértők szerint viszont, azok a nők szenvednek a legjobban, akiknek nincsen gyermekük. Mindent összevetve, szinte mindegyik nő, élete során legalább egyszer megtapasztalta ezt a szindrómát. A menstruációs vérzés eljövetelével a tünetek lassan megszűnnek. Hogyan ismerjük fel a PMS-t?

Leggyakoribb jelei

A leggyakoribb PMS jelek:

  • ingerlékenység és hangulatváltozás

  • szorongás, sírás és depresszió

  • nyugtalanság

  • fejfájás

  • megnövekedett érzékenység és feszültség a mellben

  • fájdalom a has alsó részében

  • hasi teljesség, puffadás, étvágyváltozás

  • libidóváltozás

  • alvászavar

  • fáradság

  • ízületi duzzanat.

Ismerősek ezek a jelek, ne lepődjön meg. A legtöbb esetben a PMS-t tapasztalja, még akkor is, ha úgy gondolja, hogy nem. Mert a szakértők szerint akár 300 különböző jellegű premenstruációs tünet létezik. A nagy mennyiségük, a pontos diagnózis hiányának köszönhető, amely segítené, a premenstruációs szindrómát a normális és egyéb állapotoktól megkülönböztetni, például a depressziótól és a szorongásos zavaroktól. Néha a PMS-t még korai terhességgel is összekeverhetjük. Néhány tünet hasonló.

Mi az, ami segít?

Mivel a PMS oka nem egyértelműen azonosítható, a kezelés elsősorban a PMS specifikus tüneteinek megelőzésén és kezelésén alapul. Elővigyázatosságként a kiegyensúlyozott étrend elegendő gyümölcsökkel és zöldségekkel javasolt, valamint a sok folyadék, csökkentett só, cukrok, alkohol, koffein és nikotin. Az étrendnek elegendő minőségű fehérjét kell tartalmaznia. A B6-vitamin, az E-vitamin, valamint a megnövekedett kalcium bevétel segít néhány nőnek a premenstruációs tünetek enyhítésében. Ezen kívül, szükséges a megfelelő fizikai és relaxációs gyakorlatok elvégzése (például jóga) és természetesen az elegendő alvás is besegít. A nagyon nehéz PMS lefolyásakor orvosa hormonális fogamzásgátlót írhat elő.

A legjobb és leghatékonyabb gyógyító segédeszközök természetesen a gyógynövények. A palástfű – egy tisztán női gyógynövény, amely enyhíti a fájdalmat és a bizsergő idegeket, tökéletes a menstruációs rendellenességekhez, szabályozza a túlzott vérzést és enyhíti a menstruációs fájdalmakat. Öntsünk le két teáskanál palástfüvet, két deci forralt vízzel, és hagyjuk 10 percig ázni. A pszichikai stresszben segít az orbáncfű, enyhíti a stresszt, a szorongást és a gondolatokat pozitív irányba tereli. Emellett az emésztőrendszer görcseinek enyhítésére, gyomor és bélrendszeri problémákra is használják. A puffadás ellen jó a kömény tea. Megpróbálhatja a homeopátiákat is.

Főleg ne adja fel, és harcoljon a PMS-el. Legyen nyugodt, eddzen, igyon sokat és igyon kevesebb, vagy ne igyon egyáltalán kávét. A pihenésben a PMS közben segít a szauna vagy a hosszú alvás, amely előtt elolvashatunk az ágyban egy jó könyvet, vagy cikkeink egyikét. 

További érdekes cikkeket is olvasása:

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

Szólj hozzá!

CzechSlovakia