Main menu

 

Hogyan kezeljük a dackorszakos méregzsákokat

25th jan 2018

Imádod a gyermeked és meg vagy győződve, hogy még akár a pokolba is ugranál érte. Néha viszont a kis drágaságainkkal elég nehéz pillanatokat, de akár az igazi poklot is átélhetjük. El tudod ezt képzelni? Gondolom igen, mert néha bizony a kis utódainkat elkapja a düh és a hiszti. A legjobb esetben a nyilvánosság előtt. Minden bizonnyal már átéltél vagy át fogsz élni hasonló szituációt, utána viszont már csak a homokba szeretnéd dugni a fejed. Ilyen esetekben bármit megadnánk pár jó tanácsért…Hogyan kezeljük a gyerekeinket, ha elkapja őket a dac? Íme pár érdekes tanács hasonló esetekhez.

A dackorszak természetes része a fejlődésnek

A pszichológusok szerint a hisztirohamok, amelyek a gyermek másfél éves korától iskoláskorig tarthatnak, normális fejlődési szakasz részei. Mi, szülők ezt nem küszöbölhetjük ki, viszont rajtunk múlik, hogy hogyan fogjuk megélni, mennyire erőteljes lesz, és hogyan fogjuk kezelni. A kisgyermek nem képes másként bizonyos szituációkra reagálni, mint frusztrációval. Ugyanakkor a gyermek igyekszik kiépíteni a saját identitását és a szerepét a családban. Ez a törékeny gyermeki psziché számára bizony elég nagy feladat.

Éppen ezért, amikor a gyermek hisztizni kezd, ne vedd magadra. A gyermeknek is szüksége van néha, hogy kiadja magából a negatív érzéseket vagy nemtettszését, és másként mint dacolva vagy hisztizve nem tudja.

Megérteni és átölelni

Mutasd ki a kis méregzsáknak, hogy teljes mértékben megérted az aggodalmait és szükségleteit. Beszélj vele nyugodtan, ne pedig kiabálva, mégha nyugodtnak maradni ilyen szituációban emberfeletti teljesítmény. Kiabálással csak a dühét erősítjük fel, és olyan érzés alakul ki benne, hogy kiabálással a kellemetlen szituációkat próbálunk megoldani. Nyilvánítsd ki felé, hogy tudod, hogy pár dolog nehéz az ő számára is és öleld át. Az ölelés valóban gyógyít és a gyermek is megkapja azt amire szüksége van, amikor nem éri el azt, amit akar- a figyelmedet és a szeretetedet.

A karjaid abban az esetben is segítenek, amikor a gyermek a hiszti közepette fulladozni kezd. Próbáld meg szorosan átölelni és addig el nem engedni, amíg le nem nyugszik. A legrosszabb esetben a hideg zuhany is segíthet.

Tereld el a figyelmét

Ez a fajta megoldás az egyik legegyszerűbb és a leggyorsabb. Próbáld meg a gyermek figyelmét elterelni valami érdekessebb dolog felé, pl. egy szép képre vagy egy másik ember tevékenységére. Adhatsz valamilyen tárgyat is a kezébe, amely arra a pillanatra leköti őt. Vigyél magaddal mindig olyan tárgyat, amit szeret, vagy játékot, amely elszórakoztatja. Meg fogsz lepődni, hogy ez néha mennyire hatásos.

Nevettesd meg

A másik érdekes módszer a hiszti kezelésére a nevetés. Még a pszichológusok is azt tanácsolják, hogy a figyelemelterelést az adott témáról vagy az egész szituációról a leghatásosabb humorral kezelni. A nevetés szintén gyógyító hatással bír, és ha sikerül a gyermekünket megnevettetni, nekünk nyert ügyünk a hisztinek meg vége van. A gyermeknek tudnia kell, hogy annak ellenére, hogy az adott pillanatban nem engedjük meg neki azt amit szeretne, ígyis nagyon szeretjük és mindig mellette állunk.

Hagyd kiőrjöngeni

Ha nincs közönség, nincs színész. Ha tudod, hogy a poharad lassan de biztosan megtelik, egyszerűen hagyd a gyermeked egyedül. Rá fog jönni, hogy a hisztiből nem lesz semmi haszna, és az gyorsabban átmegy rajta. Igaz, hogy beletelik egy kis időbe és fel kell venni ilyenkor a páncélt, de hatásos és a kis méregzsák lenyugszik.

A türelem rózsát terem

Ha tudod, hogy valamilyen úton módon megelőzhető a konfliktus és a hiszti, akkor válaszd inkább a kompromisszumot és légy türelmes. Például, ha a gyermek szeretne magával vinni az oviba valamilyen játékot, kifogások helyett inkább ígérd meg neki, hogy elviheti a hátizsákjában, ha azt az öltözőben hagyja. A problémák megoldására jobb a kompromisszumot választani, és akkor győztesen fogsz belőle kijönni dühöngő gyerek nélkül. Nyugodtabb leszel te is, ha az adott szituációkat veszekedés nélkül fogjátok megoldani.

A büntetés ilyen esetekben nem nyújt megoldást. Éppen ellenkezőleg a konfliktus mégjobban kiéleződne. Mégha nem is tűnik úgy, de a kisgyermek a düh közepette nagyon törékeny. Ebben a nagyon összetett időszakban a gyermeknek szeretetre, biztonságra és a szülők feltétel nélküli elfogadására van szüksége.

Olvassa el más cikkeket is:

Tekintse meg a nagy választékot a baba ruházat és baba szükségletek.

 

Ez érdekelheti Önt

CzechSlovakia