Main menu

 

Miért ne fürdessük a kisbabákat minden nap?

15th jún 2018

Az utóbbi időben sokat foglalkoztatott kérdés a szakemberek és az anyukák körében egyaránt a gyerekek, de leginkább az újszülöttek fürdetésének gyakorisága. Régebben a mindennapi rituálé része volt a babafürdetés, mert a kisbabák utána könnyebben elaludtak. Ma is érvényes ez az állítás. De akkor miért is ne fürdessük a gyerekeket minden nap? A bőr védőrétegének védelméről van szó, vagy valami több is van a háttérben? Olvasd el a szakemberek véleményét!

Fürdetés mint szertartás?

Ha szeretnénk megtanítani gyermekünknek a mindennapi rendszer fontosságát, ami nem csak a tisztálkodást könnyíti meg, vezessük be a napi rendszeriségű esti fürdetést. A gyermekorvosok és bőrorvosok szerint mégis jobb a gyereket kétnaponta fürdetni. A bőrsejtek újjáépítése csak így tud helyesen végbemenni. A mindennapos fürdetés során sajnos a bőrréteg megsérülhet, mivel nem képes helyesen megújulni. Mindenesetre figyelembe kell vennünk a bőr állapotát is. Az ekcémára hajlamos és az irritált bőr esetében a napi szintű fürdetésre a bőr másként reagálhat mint a problémamentes bőr. Ilyen esetekben jobb meggondolni a a fürdetés rendszerességét.

Érzékeny bőrű kisbabák

Az érzékeny bőrű kisbabák esetében a mindennapos fürdés valóban több kárt okozhat, de ez nem feltétlenül érvényes minden esetben. A különféle fürdető kozmetikumok eltávolítják a bőr védőrétegét, kiszárítják a bőrt, ami utána megrepedhet és könyebben érzékennyé válhat. Ha a gyermeket mégis valamilyen oknál fogva minden nap fürdetni kell, használj a fürdetéshez tiszta vizet vagy speciális az érzékeny és problémás bőrre alkalmas fürdetőkészítményeket.

A csecsemőket fürdetés nélkül is megtisztíthatjuk. Csupán minden este a pizsamába öltöztetés előtt egy pamut törlőkendővel vagy babaolajba mártott vattalappal tisztítssuk meg a kisbabánk testét. Különös figyelmet fordítsunk a hajlatokra – a fülekre, a nyakra, a hónaljra, a térdre, az ágyékra, a popsira és az intim testrészekre. Ezeken a területeken halmozódnak fel a leggyakrabban az elhalt hámsejtek és választódnak ki a verejtékmirigyek, amelyek kellemetlen kiütésekhez vezethetnek és álmatlan éjszakákat okozhatnak a kisbabánk számára.

Normális bőrű kisbabák

Ahogy már említettem, a fürdés a kisbabák számára a nap kellemes befejezését képezheti. A kisbabánkat megmosdatjuk, megbabusgatjuk, a fürdetésnél simogathatjuk is őket, ami nagyon kellemes hatást gyakorolhat rájuk. Hiszen mi jelenthet többet, mint egy gyengéd szülői érintés. A gyermek és a szülők között erős kapocs és biztonságérzet alakulhat ki. Az újszülöttek számára a fürdés nagyon kellemes kikapcsolódást jelenthet a hosszú éjjeli alvás előtt. Pszichológiai szempontból tehát a mindennapi fürdetés ajánlott. Másfelől jobb utánajárni, hogy milyen készítményeket használjunk a fürdetéshez, hogy ne okozzunk kárt a túlzott vízbe áztatással.

Egyes orvosok szerint a gyermekeket nyugodtan fürdethetjük minden nap, csak a megfelelő baba kozmetikai szereket kell használnunk hozzá. Általában a tiszta víz nem elég ahhoz, hogy eltávolítsuk a székletből kiválasztott állati eredetű zsíradékot és organikus fehérjéket.

A fürdés fontos szerepet játszik a gyermek aktív mozgásának megerősítésében és ösztönzésében. Mezítelenül a vízben a gyermek sokkal egyszerűbben tud mozogni mint felöltözve a vízen kívül. Ennek a megnövekedett fizikai aktivitásnak köszönhetően a gyermek fizikailag kellemesen fáradt és pszichikailag is elégedett, így éjjel nyugodtabban és kiadósabban aludhat majd.

Ezen kívül van más előnye is a mindennapi fürdetésnek, amit mindenekelőtt a hasfájós kisbabák szülei tudnak értékelni. Mivel fürdetéskor a kisbabák sokat rugdalódznak, ami beindítja a bél perisztaltikus mozgását, egyszerűbben tudnak távozni a bélgázok. A gyermekeket nem fogják hasi fájdalmak kínozni, nyugodtabbak lesznek és jobban fognak aludni.

Olvassa el más cikkeket is:

Tekintse meg a nagy választékot a baba ruházat és baba szükségletek.

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

3 comments on “Miért ne fürdessük a kisbabákat minden nap?

  1. Pingback: Hogyan kezeljük a felfúvódást a gyerekeknél? | Blog Mimulo

  2. Pingback: 7 bevált módszer altatáshoz | Blog Mimulo

  3. Pingback: Amit az anyaság adott… | Blog Mimulo

Szólj hozzá!

CzechSlovakia