Main menu

 

Gondoskodás, amelyről gyermekeink nem felejtkeznek meg

15th máj 2019

A gondoskodás a legfontosabb, amit gyermekünknek megadhatunk, legfőképp az értelmes és a szerető gondoskodás. Gondoskodunk és neveljük őket 18 hónapos koruktól. Minden lépés, amit nevelésükkor megteszünk, egy életre szóló lehet. Gyermekeink függnek tőlünk, kopírozzák viselkedésünket és tevékenységünket. Mutassunk nekik példát, adjunk nekik egy darabot magunkból (úgy, ahogy azt a természet tervezte). Védjük őket és adjunk nekik olyan gondoskodást, amelyre majd örömmel emlékeznek. Felnőtt korban a szép emlékek egyenlőek a boldog gyermekkorral. Mit nem fog gyermeke soha elfelejteni?

1.  Közös olvasás

A korai gyermekkorból legfőképp arra emlékszem, ahogy anyukám vagy apukám meséket olvasott, vagy vetített nekem. Arra, ahogy sírtam, féltem, örültem és nyugodtan elaludtam közben. Ne felejtsük el, hogy ezeket a mi gyermekeink is átélik! A mesék, történetek és érzelmek olvasása, amelyeknek növekszik az intenzitása, a gyerek személyiségének fő elemévé válik. Mert amikor együtt olvasunk, varázslatos világokat alkotunk, amelyeknek részei vagyunk mi is.

2.  Odafigyelés

Sietségünkben, gyakran arra utasítjuk gyermekünket, hogy várjanak egy pillanatot. Csakhogy sokszor egy kis pillanatból nagyon hosszú pillanat van. Tartalma annak, amit gyermekünk szeretne velünk megosztani, talán nem olyan fontos, de a figyelmünk, amit abban a pillanatban rájuk fordítunk egyértelműen nagyon fontos. Fontoljuk meg tehát, hogy a tevékenység, amit abban a pillanatban csinálunk, tényleg olyan fontos e. Egy kicsit figyeljünk rájuk, hallgassuk meg őket és oszlassuk szét félelmüket.

3. Ölelés

Kicsiknek és nagyoknak is néha szükségük van az ölelésre. Valakinek kevésbé valakinek jobban, de a fontos az, hogy ne hagyjuk ki a pillanatot, amikor a gyerekeknek szükségük van az ölelésre. Az ölelés nem csak a szeretet, hanem a biztonság, boldogság és a védelem szimbóluma is. Általánosságban az érintésnek nagy jelentősége van az egész életünkben. Tudósok szerint képes sok betegséget és fájdalmakat is meggyógyítani.

4. Családi hagyomány

Alapítsunk saját családi hagyományokat! Például egy napot a hétben, töltsünk közös filmnézéssel valamilyen egészséges/egészségtelen finomsággal kiegészítve. Próbáljuk rendszeresen együtt tölteni az időt, hogy közös emlékeket hozzunk létre. Ennél nincs jobb! És persze az ilyen időket nem lehet elfelejteni.

5. Étkezzünk együtt

Együnk együtt! Hektikus, kötelességekkel teli életünkben néha nehéz, hogy a család együtt összejöjjön egy asztalnál. De legalább próbálkoznunk kéne. Reggelizhetünk, ebédelhetünk vagy vacsorázhatunk együtt. Nem mindig a fő az, hogy valami finomságot együnk. A gyerekeknek nem az a fontos, hogy mit szolgálunk fel, hanem az, hogy együtt vagyunk. A közös étkezés ugyanis ideális idő a beszélgetésre, tervezésre és a pihenésre.

6. Tudat, hogy kivételesek

Minden gyermeknek szüksége van arra, hogy érezze, hogy kivételes a számunkra, és hogy senki és semmi sem fontosabb náluk.

7. Ünnepségek

Minden gyermeknek különböző erősségei vannak, és más képességekkel tűnik ki. De mindenkinek szüksége van arra, hogy érezze, hogy sikeres. Ezért ünnepeljük meg sikereit – legyen az kis vagy nagy siker! Ünnepeljünk velük minden éven, ünnepeljük, hogy itt vannak velünk. Ünnepeljük meg azt is, hogy nélkülük az életünk nem lenne teljes.

8. Móka

Találjunk időt a játszásra és a mókára is. Legyen az társasjáték, sport, olvasás vagy rajzolás, túra. A fő az, hogy együtt csináljuk. A gyerekek, ezeket a közösen töltött időket tele örömökkel, biztos emlékeikben őrzik majd.

9. Figyelem

Ne felejtkezzünk meg az eseményekről, amelyek gyermekeink számára nagyon fontosak. Legyünk velünk, fordítsuk teljes figyelmünket ezekre az eseményekre. Nincs annál jobb érzés, mint az, hogy sose felejtkezünk meg róluk.

10. Szeretet

Mutassuk és bizonyítsuk szeretetünket!

A gondoskodásunk és a közös emlékek, nem kerülnek egy forintba sem, csak az időnkbe. Ez az idő a legátlagosabb pillanatokból és élményekből áll. Ezért igyekezzünk, hogy a gyermekeinkkel töltött idők kellemesek és értelmesek legyenek. 

További érdekes cikkeket is olvasása:

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

One comment on “Gondoskodás, amelyről gyermekeink nem felejtkeznek meg

  1. Pingback: Kullancsok – nyári veszély a gyermekek számára | Blog Mimulo

Szólj hozzá!

CzechSlovakia