Main menu

 

Szükséges vasalni a kisbabák ruháit?

20th jún 2018

Sok kismamát foglalkoztatja a kérdés, hogy a kisbabák ruházatát valóban szükséges-e vasalni? Hiszen manapság nagyon sok, egyéb dologról kell gondoskodnunk. Sok anyuka a GYES mellett dolgozik is, mindenesetre a kisbaba gondozása a legigényesebb feladat. Miért is ne könnyíthetnénk meg a házimunkát, hiszen a vasalás egyébként is nagyon elavult és időigényes tevékenység.

A nők számára a vasalás nem jelenti a legnagyobb szórakozást. De mit tegyünk ha a kivasalt ruhákkal védhetjük a kisbabánk érzékeny bőrét, a hő pedig elpusztítja a baktériumokat? Érdemes vasalásra pazarolni az időnket? Mit ajánlanak a szakértők?

A vasalás véd

A szakemberek többsége ajánlja a kisbabaruhák vasalását a gyermekágyi időszak végéig, utána már nem annyira fontos erre a tevékenységre sok időt fordítanunk. Mindenesetre a nézetek eltérőek. Valaki szerint szükséges vasalni a pelenkákat és az alsóneműket, vagyis azon ruházatot, ami a legtöbbször van kontaktusban a baba bőrével. A vasalás ugyanis elpusztítja a baktériumokat, így védi a baba bőrét az allergiás reakcióktól és kiütésektől. Egyes anyukák pont ezért még a zoknikat is kivasalják. Azon anyukák, akik a vasalás alatt relaxálni is tudnak, nyert ügyük van. Másik plusz pont, hogy a ruhák vasalás után puhábbak és tisztábbak lesznek, és kisebb helyet foglalnak.

Vasalni vagy ne, ez itt a kérdés…

Valóban nagyon fontos megfelelő figyelmet fordítani a kisbabák ruháinak törődésére, mivel a kisbabák bőre hihetetlenül puha és érzékeny. A vasalástól még fontosabb a gyerekruházat mosása és az anyag minősége, amiből a ruházat készült. A gyermek számára mindig válasszunk szellős pamut ruhákat és az első viselés előtt mindig mossuk ki, mivel tartalmazhatnak a gyártás folyamán felszabaduló kémiai anyagokat. Természetesen ki is vasalhatjuk a ruhákat, ha szeretnénk, de nem szükséges. A kisbaba immunrendszerének kialakulása szempontjából sem szükséges a vasalás. A babák immunrednszere is el tud bánni a baktériumokkal, csakúgy mint a vasaló. Vasaljuk a pelenkákat, ha nagyon ragaszkodunk a vasaláshoz, de az is eléggé időigényes. Teljesen steril környezetet amúgy sem tudunk kialakítani, mégha reggeltől estig is a vasalódeszka felett állnánk.

Fontos a megfelelő mosószer (a legjobb esetben gyerekruhák mosására alkalmas) használata, amelyek nem tartalmaznak annyi kémiai anyagot, mint az általános mosószerek. Ne használj öblítőszereket mivel azok gyakran irritálhatják a babák bőrét!

Szárítógépek ideje

Ha valóban el szeretnénk távolítani minden mikroorganizmust, a kivasalt ruhákat védőfóliában kellene tárolnunk. Nem létezik semmilyen tanulmány, miszerint a babaruhákat feltétlenül vasalnunk kellene. Tehát a vasalás kihagyható lépés.

A babaruhákat már gyűrődésmentes anyagokból is gyártják, a baktériumokat pedig a szárítógép is képes elpusztítani. Manapság nagyon közkedveltek az anyukák körében. Ha rendelkeztek otthon szárítógéppel vagy tervezitek annak vásárlását, nem kell többé a vasalásra még csak gondolnotok sem. A szárítógépből egyenesen a szekrénybe landolhatnak a ruhák. A ruhák simák, szárazak és puhák lesznek, és mindez vasalás nélkül. Hasonlóképpen mint a vasaló, a szárítógépis elpusztítja a baktériumokat (bár nem annyira hatékonyan).

Tegyük a kezünket a szívünkre, meddig bírja ki a tiszta ruha a kisbabákon? És szeretnél egyáltalán steril háztartásban élni? Az anyai ösztönöd választ ad majd a „vasalni vagy ne“ kérdésre. Attól is függ majd, hogy mennyi időt szeretnél szentelni a vasalásra. Egyértelműen nem kell, hogy lelkiismeretfurdalásod legyen, ha kihagyod a vasalást, viszont ha mégis a vasalódeszka mellett döntenél a gyermekedtől elvett együtt töltött idő hiányát nehezebb lesz kivasalnod.

Olvassa el más cikkeket is:

Tekintse meg a nagy választékot a baba ruházat és baba szükségletek.

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

2 comments on “Szükséges vasalni a kisbabák ruháit?

  1. Pingback: Hogyan erősítsük a gyerekek immunrendszerét ősszel? | Blog Mimulo

  2. Pingback: Gyermek köhögés. Hogyan ismerjük fel és hogyan kezeljük? | Blog Mimulo

Szólj hozzá!

CzechSlovakia