Main menu

 

Elsőszülött, másodszülött – befolyásolja a gyerekeket a születési sorrend?

18th máj 2018

Ha van testvéred, biztosan emlékszel, hogy a szülők hozzáállása más volt vele illetve veled szemben. Egyszerűen a testvéreddel szemben mindig másként viselkedtek, mint veled. Lehetséges, hogy a születési sorrend befolyásolja a gyerekek szociális viselkedését és a felnőttkori világra való tekintését. A legidősebb gyerek szigorú és keményfejű emberré válik, a középső döntésképtelen lesz, a legfiatalabb pedig önző? Hogy is van ez valójában?

A gyerekek és a szülői nevelés

Természetesen minden gyermek más, és már a születés pillanatától kezdve egyedi genetikai tulajdonsággal rendelkezik. Külsőben, képességben és természetben is különböznek. A szülői nevelés nagyban befolyásolja, és akár meg is változtatja a gyerekek világról alkotott képét. A pszichológusok szerint erre hatással van a gyerekek születési sorrendje. Az elsőszülött gyerek a szülők számára nagy kihívást jelent, éppencsak ismerkednek a neveléssel és még elég erővel rendelkeznek. Az idősebb gyereknek több figyelmet szentelnek, de kövezkezetességből és szigorból is több jár ki neki. A szülők az első gyerek nevelésében ejtik a legtöbb hibát. Minél több utód következik, annál nagyobb lesz a toleranciájuk és kevesebb nevelési kudarc fordul majd elő.

Önbizalom és elsőszülöttség

Az elsőszülött gyerekekkel szemben a szülőknek nagyobbak az igényei és szigorúbban vezetik őket. Éppen ezért az elsőszülőtt gyerekek intelligensebbek és céltudatosabbak. Tudják, hogy mit szeretnének és követik a céljaikat. Keményfejűbbek és magabiztosabbak. Néha túlságosan is önkritikusak. Többnyire perfekcionisták.

Megbékélés és másodszülöttség

A másodszülött gyerekek türelmesebbek, főként ha középsők a sorban. Nagyon játékosak és kommunikatívak, hiszen jól kell kijönniük a szülőkkel, az idősebb vagy a fiatalabb testvérrel. Hajlamosabbak a megbékélésre és az együttmükődésre, ezért felnőttkorban igazi társasági lények, népszerűek, jó partnerek és barátok.

A középső gyerekek inkább vágynak figyelemre, mint sem tökéletességre. A szülők az ő esetükben nem annyira óvatosak és elővigyázatosak, a gyermekek tehát több szabadsággal rendelkeznek, de néha úgy érezhetik, hogy róluk kevésbé gondoskodnak. Félnek, hogy a szülők figyelmen kívül hagyják őket. Éppen ezért nem rendelkeznek annyi magabiztosággal, mint az idősebb testvéreik. A szülők nagy hibát követnek el, ha összehasonlítják a fiatalabb gyerekeket az idősebbekkel. Ebben az esetben mindkét gyermek sérülhet. Bizonyos esetekben a szülők a fiatalabb gyerek mellett állnak ki, az idősebb pedig be szeretné bizonyítani, hogy ő a jobb és ő érdemli meg a szülők figyelmét.

És a legfiatalabbak

A legfiatalabb gyerekek egy teljesen új fejezetet képviselnek. A rend és a stabilitás nem éppen az erős oldaluk, mivel a szülők már kevesebb energiát öltek a nevelésükbe. Gyakran dacosak és ravaszok, szeretik a saját útjukat járni. Ha valami rosszaságot követnek el sokszor hibáztatják a másikat, és azt legtöbbször meg is ússzák. Sírosabbak és makacsabbak. Felnőttkorban zaklatottabbak, másfelől a leginkább gondtalanok és mosolygósak. Velük minden móka és kacagás, nagyszerű társaság emberek még akkor is, ha néha túlságosan is felhívják magukra a figyelmet.

Egy vagy több gyerek?

Tehát hogy is van ez? Inkább vállaljunk csak egy gyereket, nehogy tudatlanul a nevelésükben különbséget tegyünk vagy valamilyen hibát ejtsünk? Ez nem megoldás. A pszichológusok szerint minél több gyermeket vállalunk, annál több élettapasztalatot tudunk gyűjteni, és nem csak mi, hanem a gyerekeink is. A gyerekek elsősorban a társadalmi viselkedést tudják gyakorolni, mi pedig a toleranciát és a megértést. A legfontosabb, hogy ne hasonlítsuk össze őket. A legidősebbtől ne legyen túl sok elvárásunk vagy minden sikerét jutalmazzuk meg. A másodszülöttel többet beszélgessünk, és tudassuk vele, hogy ő is különleges. A legfiatalabb esetében se legyünk túl engedékenyek, mert a fejünkre nőhetnek. Egyforma kötelességek és büntetések érvényesek mindegyik gyermekre. Ellenkező esetben az egyik mindig sérülten fog kijönni a helyzetből és az megpecsételheti a felnőttkorát is. Nagy mértékben függ a szülőktől, hogy milyen felnőtté válik majd a gyermekük. Akár a fiatalabbról, akár az idősebbről is van szó.

Olvassa el más cikkeket is:

Tekintse meg a nagy választékot a baba ruházat és baba szükségletek.

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

4 comments on “Elsőszülött, másodszülött – befolyásolja a gyerekeket a születési sorrend?

  1. Pingback: A leggyakoribb szülői hibák. Ismerősek? | Blog Mimulo

  2. Pingback: Hány gyerek az ideális? Létezik megoldás? | Blog Mimulo

  3. Pingback: Testvérharc – beleavatkozzunk vagy mégse? | Blog Mimulo

  4. Pingback: Hogyan kezeljük a dackorszakos méregzsákokat | Blog Mimulo

Szólj hozzá!

CzechSlovakia