Main menu

 

Milyen az ideális életkorbeli különbség a testvérek között?

25th máj 2018

Éppen tervezed a második babátokat, és azon töröd a fejed, hogy ez- e a megfelelő időpont? Biztosan elgondolkodtál már azon, hogy milyen az ideális életkorbeli különbség a gyerekek között. Jobb, ha a gyerekek mindjárt egymás után következnek, vagy hagyjunk ki egy hosszabb szünetet a két gyerek között (legalább annyit, amíg az idősebbik értelmesebb nem lesz)? Milyen hosszú szünet jobb a gyerekek és a szülők számára? Létezik egyáltalán valamilyen ideális különbség? Olvass tovább!

Egy- három év

Előnyök

Amikor a gyerekek közelebb vannak egymáshoz korbelileg, sokat tudnak együtt játszani. Egyforma érdeklődési körük van, egyforma gyerekkori „gondokat“ kell megoldaniuk és általában szoros kapcsolat marad köztük. Gyakrabban vitáznak, de azokat gyorsan meg is oldják. Az idősebbik testvért nem fogja féltékenység gyötörni és nem fog benneteket sem zaklatni az örökös másodszülött kérdéssel. Ugyanazok a játékok és mesék érdeklik őket. És természetesen a GYES időtartama is lerövidül, ha esetleg sietnél vissza dolgozni.

Hátrányok

Készülj fel egy nehéz menetre. A gyermekágyi időszakot követően fáradékonyabb lehetsz és két gyermek ilyenkor hasonló gondozásra szorul. Szoptatás, pelenkáztatás, elhallgattatás, elaltatás és a a cumik- és minden kétszeresen. Néha a két gyermek alvási ritmusa is kimerítővé válik. Nehezebb lesz elmenni otthonról is. Ilyenkor megoldást jelenthet egy golf babakocsi és egy mély babakocsi kombinációja, hordozó és rövid séták. Készülj fel a dupla kiadásokra is- kozmetikai szerek, pelenkák, babakocsik, bilik, tápszerek. Emellett a második életévüktől kezdődően nem tudnak különféle dolgokat örökölni sem, mivel hasonló mérettel fognak rendelkezni.

Három- öt év

Előnyök

A három vagy több éves korkülönbség esetén egy picivel több időt takaríthatsz meg. Délelőtt, amíg a nagyobbik oviban van, tudsz foglalkozni a kisbabáddal, délután pedig már tudsz időt szakítani a másik gyerekedre is. Az elsőszülötted három éves kortól biztosan félténységgel fog küzdeni, de ez a korhatár még mindig belefér. Egy kétéves nyugodtan játszhat egy ötévessel. Egy nyolcéves pedig példaképként szolgálhat egy háromévesnek és motiválhatja a fejlődésben is. Egyéb előny, hogy a kismama hamarabb önmaga lehet a szülés után és a kilókat is gyorsabban mennek majd le. Kevesebb munka vár rád. Az idősebbik ilyenkor már nem hord pelenkát, maga tud étkezni és öltözni.

Hátrányok

A legnagyobb hátrány a fentebb említett féltékenység, gyűlölködés és az elégedetlenség egyéb megnyilvánulásai. Eleinte több időt kell majd szentelned az elsőszülött gyerekednek, de ez nem fog sokáig tartani, két év elteltével a sok pozitívum lesz a mérvadó.

Öt és több év

Előnyök

Hihetetlen nagy segítséget kapsz. Az idősebbik gyermeked nagyon sokat fog tudni segíteni, a féltékenység helyébe a várakozás öröme és a kistestvérről való gondoskodás vágya lép. A kis segéded segít majd a babakocsi ringatásában, pelenkázásban, a fürdetésnél. Mindig szívesen kéznél lesz. Több időd lesz majd neked is a pihenésre. A következő babás „nyaralást“ még várni is fogod. Talán…

Hátrányok

A többéves korkülönbség esetén nem mindig alakul ki bensőségesebb kapcsolat a gyerekek között. A gyerekkori mókázást nem nagyon élvezik együtt, a hobbijaik és az igényeik eltérőek.

Az elsőszülött gyerek, aki hosszú évekig egyedül, testvér nélkül nőtt fel, pszichológiailag egyke. A másik gyermek is hasonló cipőben jár ezen a téren. Minkét testvér magányosnak érezheti magát, amely a szülői szeretet iránti versengésbe fajulhat. Vigyázat, semmi esetre sem részesítsd előnyben a fiatalabbik gyermeket! Ezzel egy egész életre szóló rivalizálást eredményezhetsz a gyermekeid között.

Másfelől a csecsemőhöz való alkalmazkodás sem könnyű. A relatív szabadságot és a nyugalmat, amit az iskolásévek alatt kapnál felváltja újra az éjszakai ébredés és szoptatás.

Tehát mikor?

A döntés, hogy mikorra is tervezzétek a következő gyermeket, egyáltalán nem könnyű. Egyszerűbb lesz a sorsra hagyni. Ha netalántán segíteni szeretnétek az anyatermészetnek és magatoknak is, akkor figyelmesen olvassátok végig az összes pontot, összegezzétek a pro és kontrákat, és döntsetek a saját individuális szükségleteitek alapján. Ti, mint szülők pontosan tudjátok, hogy mi a legjobb a gyerekeitek és saját magatok számára.

Olvassa el más cikkeket is:

Tekintse meg a nagy választékot a baba ruházat és baba szükségletek.

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

CzechSlovakia