Main menu

 

Hogyan számítsuk ki a termékeny napokat?

8th nov 2018

Nem szívesen szedsz tablettákat és játszol a hormonokkal? Vagy csak egyszerűen szeretnél teherbeesni? Ebben az esetben jó kiszámítani a termékeny napjaidat és az ovuláció időpontját. Nem éppen a legegyszerűbb ezt kiszámítani, de a nők számára rendkívül fontos. Mivel az ovuláció során sok hormonális változás megy végbe a nő testében, ajánlott elsajátítani a ciklus kiszámítását. Segít az önmegismerésben is. Hogyan számoljuk ki? Ne félj megismerni a tested!

A termékeny napok kiszámításának receptje

A menstruációs ciklus a menstruáció első napjával kezdődik és a következő ciklus első napjáig tart. Szabályos menstruáció esetén a ciklus 28 napig tart, és az ovuláció körüli napok a legtermékenyebbek.

Az ovuláció során érett petesejt vándorol a petefészekből a petevezetéken keresztül a méh felé. Az érett petesejt a felszabadulása után (ovuláció) csak 12, maximum 24 órán keresztül termékenyíthető meg. Ez a folyamat a ciklus 14. napján megy végbe. Ez az időszak általában 5 nappal előbb kezdődik és 1-3 nappal az ovuláció után végződik. Ebből következik, hogy a legtermékenyebb napok a ciklus 9. és 17. napja között vannak.

Mivel minden nőnek egyedi a ciklusa, a szabálytalan ciklus esetén a termékeny napok kiszámítása kicsit bonyolultabb. Ideális esetben jegyezzük fel az utolsó hat hónap ciklusait, és határozzuk meg a leghosszabb és a legrövidebb ciklust. A legrövidebb ciklusból vonjunk le 20- at és ezzel megkapjuk az első termékeny napot. A leghosszabb ciklusból vonjunk le 10- et és megkapjuk az utolsó termékeny napot.

Vigyázat, a menstruáció akkor is végbe megy, ha a ciklus során nem történik ovuláció, vagyis érett petesejt felszabadulása a petefészekből. Ilyen esetben a ciklus terméketlen (anovulációs).

Ilyen ciklus néha az egészséges nőknél is előfordulhat. Az ok lehet stressz, utazás, felfázás, fizikai erőfeszítés, stb. Azon nők esetében, akik csak anovulációs ciklussal rendelkeznek, nem mehet végbe megtermékenyítés. Ennek okozói lehetnek a petefészek, pajzsmirigy és stb. megbetegedései.

A csodálatos ovuláció és a termékeny napok egyéb érzékelése

Miért ilyen fontos az ovuláció a termékeny napokon? A fentebb írtak alapján a petesejtek korlátozott élettartamúak. Becslések szerint a petesejtet kb. 12 – 14 órán (legfeljebb 24 órán) keresztül lehet megtermékenyíteni a tüszőérés után. A spermiumok, amelyek képesek a megtermékenyítésre, 24 – 48 óráig élnek. Minél közelebb történik a nemi közösülés az ovulációhoz, annál nagyobb az esélye a teherbeesésnek.

Az ovuláció általában csak egyszer történik a ciklus alatt. Nagyon ritkán előfordulhat többszörös ovuláció.

Ha már megfelelően áttanulmányoztuk a cikluson belül történő változásokat, észrevehettük, hogy az ovuláció alatt nagyobb a nedvesség a hüvely nyílása körül és ún. cervikális folyadék jelenik meg (vigyázat, ne tévesszük össze hüvelyi folyással). A cervikális folyadék mennyisége növekszik az izgalomba mértékétől függően és nem oldódik fel a vízben.

Az ovuláció során a méhnyak puha, rövid és nyitott – érinthető nyílás található rajta. A terméketlen napokon a méhnyak merev, zárt és hosszú.

Ha rendszeresen minden reggel felkelés előtt mérted a testhőmérsékleted, megfigyelheted, hogy a ciklus közepén a testhőmérséklet kb. 3 tizeddel emelkedik (pl. 36,5- ről 36,8- ra) és a menstruáció kezdetéig magasabb marad. Az utolsó alacsonyabb testhőmérsékletű napok az ovulációs napokat jelentik. A harmadik nap estéjétől kezdve kicsi a teherbeesés valószínűsége.

Egyes nőknél az ovuláció során a menstruációs fájdalmakhoz hasonló fájdalmak jelentkezhetnek. Az ovulációs fájdalmak a ciklus közepén jelenhetnek meg enyhe pecsételő vérzés kíséretében.

Több nő is azt állítja, hogy az ovuláció időszakában nagyobb étvágyuk van szexre, szexinek érzik magukat és provokatívabban öltözködnek, egyszerűen kívánatosabbak lesznek. A bőrük is tisztább lesz ebben az időszakban. Mondd csak – hát nem csodálatos nőnek , vagyis egy ciklikus, érzékeny és egyedülálló teremtménynek lenni?

További érdekes cikkeket is olvasása:

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

Szólj hozzá!

CzechSlovakia