Main menu

 

A leggyakoribb szülői hibák. Ismerősek?

26th Már 2019

A gyerek nevelés egyáltalán nem könnyű és jó szülőnek lenni a legnehezebb szerep, ami csak létezik. Lehetünk jó szülők akkor is ha hibákat követünk el? Persze. A hibákkal is szülők vagyunk, és így vesznek minket a gyerekeink is. A fontos az, hogy velük legyünk, toleráljuk az ő hibájukat és halmozzuk el őket törődéssel és szeretettel. De vannak hibák, amelyeket gyakran elkövetünk, pedig kerülnünk kéne őket. Melyek azok?
Képtelenek vagyunk bocsánatot kérni

Ha a gyerek hibázik, rögtön azt várjuk el tőle, hogy bevallja, kérjen bocsánatot és elvárjuk, hogy igazat mondjon és becsületes legyen. De a gyerekek minket tükröznek. Ezért első sorban magunkra kéne odafigyelni. Tudnunk kéne bevallani a hibáinkat és képesnek kell lennünk bocsánatot kérni gyermekeinktől. Ha jogtalanul büntettük meg, akkor tudnunk kéne bocsánatot kérni. Csak így tanulják meg, hogy a bocsánat kérés a jó kapcsolatok része, és nem csak a családtagokkal szemben. De viszont a bocsánat kérésnek őszintének kell lennie. Csak így nevelhetünk belőlük becsületes felnőtteket. Ha viszont jogosan büntettük őket, csak túlságosan szigorúak voltunk, akkor ne kérjünk bocsánatot. Mert így a gyerek nem fogja fel a tévedését.

Véleményeltérés a nevelésben

Az hogy a partnereknek egyezzen a véleményük a nevelésben nagyon ritka. Minden szülő másfajta nevelési stílust szeretne alkalmazni. Ez viszont normális. De rossz és helytelen, ha két vélemény ellent mond egymásnak. És ezt a gyerekek nagyon hamar észre is veszik. És ki is használják rendesen.

A kötelesség és feladatok helytelen beállítása

Semmit sem szabad eltúlozni, még a kötelességeket sem. A gyerekeket nem szabat sok kötelességgel és feladattal leterhelni, a gyerekeknek élvezniük kell a játszást és a szórakozást. Tudniuk kell, hogy a világ szórakoztató, és hogy megéri élni. És ebbe az irányba kell őket vezetnünk. Egyaránt tanítanunk kell nekik a felelősséget, és ez feladatok nélkül nem lehetséges. Például egy hobbi, ami szórakoztatja őket, stb. De nem szabad túlzásba esnünk az ilyen tevékenységekkel sem. A gyereknek nem szabad, hogy pukkanásig be legyen táblázva a délutánjuk. Inkább találnunk kellene időt beszélgetésre, vagy közös programokat kellene kitalálnunk, amelyekről az idő hiánya miatt elfelejtkezünk. A gyerekeknek mindennél jobban a mi időnkre van szükségük.

Alulbecsülés vagy magas igények

Itt is két különböző nézetet ismerünk. Egyik az amikor folyton hajtogatjuk: „erre úgyse vagy képes“, a másik pedig a magas igényű szülők, amelyek megvannak róla győződve hogy „ezt már rég tudnod kellene“. Mindkettő természetesen rossz. A gyerekeket ne becsüljük le, de ne is várjunk el tőluk lehetetlen dolgokat. Mindig figyeljünk a gyerek korára, de az érzelmi érettségére és a képességeire is. Amit az egyik gyermekünk képes megcsinálni öt évesen, azt a másik lehet hogy csak két évvel később lesz képes megcsinálni, vagy fordítva.

Eltúlzott büntetések

A múltban nagyon gyakori volt a kemény nevelés, ahol a testi büntetés nem volt ritkaság. Bár ezeket a fajta büntetéseket már egyre kevésbé használják, a szülők mégis gyermekeiket gyakran büntetik különféle módon még ma is. Egyes helyzetekben, lehet hogy a büntetések szükségesek, de ügyeljünk arra, hogy tisztességesek legyünk. Gyakori büntetésekkel elveszíthetjük gyermekünk bizalmát örökre. Arra is ügyeljünk, hogy az elkövetett hiba és a büntetés szigorúsága közvetlen arányban legyenek. Soha ne szabjunk szigorú büntetést kis csintalanságokért.

Laza nevelés

A szigorú nevelésnek és testi bántalmazásoknak a laza nevelés az ellentéte. De még ez sem nagyon jó döntés a gyerekekre nézve. Szabjunk szabályokat, és biztos ne adjunk meg mindent nekik, amit a szemükön látunk. A továbbfejlődéshez szükségük van a „nem“-re is. Még ha gyermekünk nem fog majd egyet érteni velünk.

Néha nagyon nehéz megtalálni a helyes utat a nevelésben, mert minden gyerekre más hat. De meg kell próbálnunk elkerülni a gyakori hibákat, és példával kell vezetnünk gyermekeinket. Milyen hibákat követ el a nevelésben Ön?

További érdekes cikkeket is olvasása:

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

One comment on “A leggyakoribb szülői hibák. Ismerősek?

  1. Pingback: Hibák, amelyekkel a szülők veszélyeztetik a gyerek megfelelő fizikai fejlődését | Blog Mimulo

Szólj hozzá!

CzechSlovakia