Main menu

 

Terhességi cukorbetegség. Mit tudunk róla és mit nem?

9th okt 2018

Minden jövendőbeli anyukának rendszeres nőgyógyászati ellenőrzésekre van szüksége. Egyrészt azért is olyan fontosak ezek az ellenőrzések, mert így tudják meghatározni a vércukorszintet, ami lehetővé teszi a a terhességi cukorbetegség korai diagnosztizálását. Milyen súlyos diagnózisról is van szó?

2015- ben új diagnosztikai kritériumok léptek érvénybe, amelyek segítik a terhességi cukorbetegség kimutatását. Az új kritériumok szigorúbbak, mint az előzőek, és az anyuka számára fontos, hogy a tesztek helyesen és időben legyenek elvégezve. Ez az egyetlen módja a terhességi cukorbetegség kezelésének korai megkezdésére és monitorozására.

Gesztációs diabétesz

A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) a cukorbetegség egyik formája, amely a terhes nők kb. 4%-át érinti. Általában a terhesség második felében fordul elő. A terhességi cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy nem képes elegendő inzulint termelni, amely a vérben található glükóz mennyiségének szabályozásában játszik szerepet. A glükóz így nagy mértékben átjut a magzat vérébe, amely túlzott inzulin termelést okoz a magzat esetében. Ez vércukorszint emelkedéshez (glikémia) vezethet főként evés után, de néha bőjt esetében is. A magasabb vércukorszint a placentán keresztül a csecsemő szervezetébe jut, és abban az esetben, ha a vérben többször emelkedik a vércukorszint, a magzat gyorsabban fejlődik az anyaméhben, amely komplikációkhoz vezethet a terhesség alatt.

Hazánkban egy kifinomult rendszer gondoskodik arról, hogy a terhességi cukorbetegségben szenvedő kismamák rendszeres ellenőrzésben és kezelésben részesüljenek. Kezdetben diétával, majd egy kis adag inzulin növelésével, de más gyógyszerek segítségével is szabályozhatják ezt a típusú cukorbetegséget. Mindenesetre a legfontosabb a betegség korai diagnosztizálása. Ha időben diagnosztizálják a magasabb vércukorszintet, teljesen biztonságosan kezelhető a terhességi cukorbetegség. Azon kismamák, akik gesztációs diabéteszben szenvednek, veszélyeztettek a jövőben, mivel genetikai hajlamuk van a 2- es típusú cukorbetegség kialakulásához. Fontos, hogy a kismamák állandó ellenőrzés alatt legyenek a szülés után, a glükóztolenracia stabilizálódása után is. A gyerekekre nem terjed át a diabétesz, viszont hajlamosak lehetnek a korai elhízásra, ezért gondoskodnunk kell az egészséges életmódjukról.

Hogyan tudjuk meg, hogy gesztációs diabéteszben szenvedünk?

A megnövekedett vércukorszint fájdalommentes, így nem feltétlenül kell tudnunk róla, hogy gesztációs diabéteszünk van. Ha a terhességi cukorbetegségre későn derül fény, a magzat túl nagy súllyal (4000 g) is születhet, a későbbiekben pedig a gyermeket cukorbetegség vagy túlsúly fenyegetheti. A terhességi cukorbetegség kezelése egyszerű, viszont időben kell diagnosztizálni. A nők többségénél ez a típusú cukorbetegség mindenféle előjel nélkül jelenik meg. Néhány kivételes esetben jelentkezhet pl. szomjúság, gyakoribb vizelés vagy fokozott cukorszint a vizeletben. A terhességi diabétesz orális glükóztolerancia teszttel (OGTT) diagnosztizálható, amely során mérik a vércukorszintet a cukorterheléses vizsgálat előtt és után (szőlőcukrot tartalmozó vizet kell a kismamáknak elfogyasztaniuk). A terhesgondozás során minden anyánál a terhesség 24.-28. hetében kell ezt a vizsgálatot elvégezni. Azon kismamák esetében, akiket fokozottan fenyeget a terhességi diabétesz, már a terhesség első felében kell elvégezniük ezt a tesztet. Ha az eredmény negatív, a tesztet újra meg kell ismételni a terhesség 24 .-28. hetében.

A gesztációs diabétesz kezelése

A terhességi cukorbetegség korai diagnosztizálása esetén a páciens specializált központban van megfigyelés alatt, ahol a megfelelő kezelés során normalizálják a vércukorszintet és segítik az egészséges magzat világra jöttét. A kezelés nem bonyolult. A kismamák 80-85%-nál sikerül a terhesség cukorbetegséget diétával szabályozni, a többieket inzulinnal vagy egyéb gyógyszerekkel kezelik. A kezelés célja elérni az 5,1 mmol/l éhgyomori értéket és az étkezés utáni 6,7-7,8mmol/l értéket.

A nem kezelt diabétesz esetén a magzat túl nagyra nőhet, amely komplikációkat okozhat a szülés során (nehezebb az áthaladás a szülőcsatornán), koraszüléshez vezethet vagy egyéb problémákat okozhat, pl. terhességi toxémia alakulhat ki. A magzat vérében található magas cukorszint a szülés után hirtelen csökkenthet és légzési nehézségeket is kiválthat. A megnövekedett inzulintermélésben szenvedő gyerekekre nagyobb kockázatot jelent az elhízás és a 2- es típusú cukorbetegség kialakulása.

A terhességi cukorbetegség kockázati tényezői

  • elhízás

  • 30 év feletti életkor

  • előző szülés 4000 g felett

  • cukorbetegség a családban

  • halott magzat szülése a korábbi terhességekben

  • ismételt vetélés

  • magas vérnyomás

  • magas vérnyomás és terhességi toxémia az előző szüléseknél

  • gesztációs diabétesz az előző terhességek alatt

  • glikozúria (cukorvizelés) a teresség kezdetén

A terhességi cukorbetegség megelőzése

Az inzulinrezisztencia a szakemberek szerint a terhesség normális része. Így tudja a testünk biztosítani a magzat számára az elegendő tápanyagot a növekedéshez. Ebből a szempontból nehéz a gesztációs diabétesz megelőzése. Természetesen létezik pár módszer a rizikó csökkentése érdekében. Nagyon fontos az egészséges életmód és az elegendő mozgás.

Olvassa el más cikkeket is:

Tekintse meg a nagy választékot a baba ruházat és baba szükségletek.

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

2 comments on “Terhességi cukorbetegség. Mit tudunk róla és mit nem?

  1. Pingback: Hogyan előzzük meg a striák keletkezését? | Blog Mimulo

  2. Pingback: Szex a terhesség alatt | Blog Mimulo

Szólj hozzá!

CzechSlovakia