Main menu

 

Mit együnk és mit kerüljünk a szoptatás alatt?

5th feb 2019

Manapság sok kismama szeretne hosszú ideig, vagyis addig, ameddig csak lehet, szoptatni. Mivel az anyatej a gyermek első életévében valóban a legfőbb tápanyagot jelenti, nekünk is figyelnünk kell arra, hogy mit eszünk. A mi általunk fogyasztott táplálék a kisbabánk szervezetébe is nagy részben bekerül. Mit együnk és mit kerüljünk a szoptatás alatt?

A legmegfelelőb tápanyagok, léteznek egyáltalán?

Egy szakértői tanulmány szerint a szoptató kismamáknál gyakran hiányoznak a minőségi energiaforrások, a kedvező zsírok, a kalcium, a jód és a vas. Egy szoptató nő organizmusának akár ötször nagyobb energiaszükséglete lehet, mint normális körülmények esetén, mégis az anyukák több mint a fele kevesebb energiát visz be a szervezetébe, mint az ajánlott átlagos tápanyagbevitel. Az energia hiánya nem csak az anyuka fáradtságával nyilvánul meg, hanem az anyatej minőségére is rossz hatással lehet.

Magvak

A magvak és magok fogyasztása igen is ajánlott, csak figyeljünk oda a változatos étkezésre, és az ételek ne legyenek túl nehezek a szervezet számára. Általánosságban a magvak nem csak többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, hanem számos szükséges ásványi és antioxidáns anyagot, amelyet a kisbabánk határozottan értékelni fog és a testünk is hálás lesz.

Ne feledkezzünk el a zöldségekről sem

A zöldségek, mint a borsó, a sárgarépa, vagy a gyümölcsök is fontosak a tápanyagok szempontjából. Nem csak rostokat tartalmaznak, amelyek gyorsítják az anyagcserét, hanem vitaminforrásként is szolgálnak. A szakemberek szerint a szoptató nők esetében hiányzik a folsav és a B12 vitamin. A B-vitaminok fontos szerepet játszanak a gyerekek anyagcsere folyamataiban és csökkentik a kismama fáradtságérzetét. Folsavat elsősorban a sötét zöld levelű zöldségek tartalmaznak (spenót, kel, brokkoli).

Halak

A halakról semmi esetre se feledkezzünk meg, az állati eredetű fehérjék, a jótékony zsírok, a jód és a D-vitamin megfelelő forrásaként szolgálnak. Fogyasszunk friss vagy konzerv tengeri halakat, de az édesvízi halak is kedvezően hatnak a szoptatásra és az egészséges táplálkozásra.

Avokádó – adjunk utat a zöldnek

Ez a zöld trópusi gyümölcs gazdag az egyszeresen telítetlen zsírokban, amelyek pozitív hatással vannak a koleszterinszint csökkentésében. Kiváló B-vitamin forrás (amely a tanulmányok szerint a szoptató kismamák körében hiányzik), továbbá K-vitamint, C-vitamint és pantetonsavat tartalmaz.

Tejtermékek a mindennapos egészségért

A tejtermékeket határozottan vonjuk bele a mindennapi étrendünkbe, mivel jó kalciumforrást jelentenek, és a gyerekek csontvázának szüksége van rá a szakemberek állítása szerint, Egy rendes „tejes“ adagot az anyuka fogai is csontjai is meg fognak köszönni. Többek között kis mennyiségben D-vitamint is tartalmaznak, amely a szoptató kismamáknál szintén hiányzik..

Vörös hús – pirosra fel

A terhesség második és harmadik trimeszterében a nők gyakran szenvednek vashiányban, amely egészen a szoptatásig kitarthat. Vasat többek között a vörös húsok (marha) tartalmaznak, amelyek teljes értékű fehérje források is egyben.

Természetesen ne feledkezzünk el a megfelelő folyadékbevitelről sem, egy szoptató kismamának 2-3 liter vizet ajánlott meginnia naponta, javasolt a gyógynövény – és gyümölcsteák fogyasztása is. Kerüljük azonban a fekete teákat és a koffeint tartalmazó italokat, mivel bekerülhetnek az anyatejbe és kellemetlen éjszakát okozhatnak a kisbaba számára.

Az anyatej termeléshez ajánlott a gyömbér, édeskömény és kisebb mértékben a fokhagyma fogyasztása.

Ezeket az élelmiszereket inkább kerüljük

Vigyázzunk a nagyobb mértékben fogyasztott fokhagymára és a pikáns ételekre, egyes csecsemők ezek miatt elutasíthatják az anyatejet. Szoptatás során sok vitaminra van szükség, de legyünk óvatosak a citrusfélék és az irritáló gyümölcsök, pl. eper túlzott fogyasztásával, mivel kiütéseket vagy csalánkiütést okozhatnak.

A szoptató anyukák kerüljék az ételeket, amelyek puffadást okozhatnak, pl. hüvelyesek, káposzta, fánkok, friss pékáru stb. Másként saját maguk számára készítik elő a poklot egy nyugtalan csecsemő formájában. Jó tudni, hogy a puffadás a gyerekeknél nagyon egyedi jelenség, mivel minden gyerek másként reagál.

További érdekes cikkeket is olvasása:

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

Szólj hozzá!

CzechSlovakia