Main menu

 

Az ijesztő méhen kívüli terhesség

14th feb 2018

A terhességi teszten lévő két csík láttán egy nőben a legnagyobb félelmet a méhen kívüli terhesség kelti. Miért is van ez így? Nem felesleges ez az aggodalom? Van mitől tartanunk? Mikor áll fenn a méhen kívüli terhesség kockázata? Mi a teendő ilyen esetben? Létezik megfelelő megoldás? Rengeteg kérdés merül fel ebben a komoly témában. Minden a méhen kívüli terhességgel kapcsolatos kérdésre választ kapsz az alábbi cikkünkben.

Mit jelent a méhen kívüli terhesség?

A méhen kívüli terhesség az az állapot, amikor a megtermékenyített petesejt nem éri el a méh üregét és azon kívül ágyazódik be, az esetek többségében az egyik petevezetékben. Ritkábban előfordulhat a méhnyakon, a petefészken vagy hashartyán történő beágyazódás.

Sajnos a méhen kívüli terhesség diagnosztizálása esetén nincs lehetőség a terhesség megtartására, a magzat nem képes a méhen kívül fejlődni. A méhen kívüli terhesség életveszélyes is lehet a nő számára. Ilyen esetben műtéti beavatkozásra van szükség.

A méhen kívüli terhesség során a magzatot laparoszkópia vagy műtéti beavatkozás során távolítják el. A jelenleg előforduló méhen kívüli terhességek az összes terhesség kb. 2%-át teszik ki, előrodulásuk a szakértők szerint egyre növekszik.

Mikor feltételezhető, hogy méhen kívüli terhességről van szó?

A méhen kívüli terhesség a leggyakrabban az első terhességnél fordul elő. Fokozott kockázat áll fenn azon nők esetében, akik többször estek át petefészek-gyulladáson. Kockázatos tényező többek között az egyfázisú, kizárólag progeszteront tartalmazó fogamzásgátló tabletta hosszútávú használata.

Bizonyos esetekben a méhen kívüli terhességet a méhen belüli fogamzásgátló eszközök (spirálok) is okozhatják, amikor is a helytelen működés során a petesejt megtermékenyül, de nem jut el a méhüregbe. Az orvosok szerint endometriózis is állhat a háttérben. Magasabb rizikó áll fenn a mesterséges megtermékenyítés esetében is.

Milyen tünetei vannak a méhen kívüli terhességnek?

Az első és a leggyakoribb tünet, csakúgy mint normális terhesség esetében, a menstruáció kimaradása. A pár plusz kiló és az alhasi fájdalmak azonnal terhességi teszt végzéséhez vezetnek, amely biztosan pozitív eredménnyel végződik. Ám, ha a kimaradt menstruáció után vérzés kezdődik, és az alhasi fájdalmak szinte elviselhetetlenek lesznek, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ilyen esetnen valóban méhen kívüli terhességről lehet szó. A fájdalom olyan erős is lehet, hogy inkább vakbélgyulladásra gyanakodnánk. Vigyázat, az erős fájdalmak akár eszméletvesztést is okozhatnak!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Azonnal! Minden esetben keresd fel a nőgyógyászod! Ha a terhességi teszt pozitív, ha abbamaradt a vérzés, ha elkezdődött a vérzés, ha folyásod van vagy ha rendszertelen alhasi fájdalmak jelentkeznek.

Lehet, hogy csak banalitásról van szó, hiszen sok nőnél jelentkezik alhasi fájdalom az embrió befészkelése során, viszont ha valóban méhen kívüli terhesség veszélye áll fenn, az akár életveszélyes is lehet. Ebben az esetben a diagnózis felállítása nem a mi kezünkben van, azt kizárólag orvos végezheti belső vizsgálatok, vérteszt és ultrahang alapján.

Következő lépés? Következő terhesség?

Minden bizonnyal műtét vár rád. Hogy milyen, az az orvosok döntésén múlik, attól függően, hogy hol található a megtermékenyétett petesejt. A leggyakrabban a kíméletesebb laparoszkópiát választják. Nem kell félned, a laparoszkópiás beavatkozás után gyors a regenerálódás.

Ami a következő terhességet illeti, egyértelműen várjatok egy kicsit, amíg a sebek be nem gyógyulnak. A lelkedben is. A psziché szempontjából sem könnyű egy ilyen eseményt feldolgozni. Rövid időn belül különféle tényezőkkel és érzésekkel kell megküzdened- a terhességgel, a veszteséggel, az életveszéllyel. Engedd el a rossz érzéseidet. Nem hiába, a méhen kívüli terhesség a várandós nők legnagyobb félelme, de a megfelelő támogatással és pozitív gondolkodással egy új terhesség kezdetét is jelentheti.

Olvassa el más cikkeket is:

Tekintse meg a nagy választékot a baba ruházat és baba szükségletek.

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

2 comments on “Az ijesztő méhen kívüli terhesség

  1. Pingback: Hogyan számítsuk ki a termékeny napokat? | Blog Mimulo

  2. Pingback: Szalonna és a tojás segíthet növelni a magzat IQ szintjét | Blog Mimulo

Szólj hozzá!

CzechSlovakia