Main menu

 

Hogyan gondoskodjuk a csecsemőkről a forró nyári napokon

28th jún 2019

Érkeznek a forróságok! És ezzel egyaránt minden anya kérdése is, hogyan védjük gyermekeinket és ugyanakkor magunkat is? Végül is, a nagy hőségekben a felnőttek szenvednek, és a kis gyermekek úgyszintén. Mit tehetünk azért, hogy a baba és az anya is jól érezzék magukat? És mennyi folyadékot kell a csecsemőknek meginniuk naponta?

Természetesen folyadék nélkül egy lépest se

Azt, hogy sok folyadékot kell inni a meleg nyári napokon, már mindenki tudja. Tehát elég vizet kell innia az anyának és a csecsemőnek is, de mennyi az az elég? A mennyiség az aktivitástól, a hőmérséklettől és a konkrét gyermektől függően változhat. Ha a gyerek elég vizet iszik, elárulja azt a vizelés gyakorisága. Ha egy vagy kétszer vizel naponta, akkor az kevés.

A gyerekeknél ez elég nehéz. Növelhetjük a szoptatás gyakoriságát. A legjobb folyadék, születéstől hat hónapos korig, az anyatej. Meleg napokon viszont ajánlott a szoptatás közötti időszakban tiszta babavizet biztosítani minimális mineralizációval, vagy ebből a vízből készült gyümölcs teákat. A szakértők szerint, hat hónapos kortól, amikor már kezdünk másfajta ételeket is adni a babának, naponta 200 ml folyadékot kellene innia.

Pontosan mit kellene inni?

Ásványvíz, édeskömény tea, más gyógyteák, hígított zöldség vagy gyümölcsleveket, vagy teákat gyümölcslével. De ne édesítsük! A megfelelő választás a forró napokon a nem édesített folyadék. Az édesített folyadékok csak növelik a szomjúságot, a helyett, hogy oltanák.

A gyerekek általában egyfajta folyadékot részesítenek előnybe, azt, amelyekhez megvannak szokva. Fontos, hogy hígítsuk az ízeket, és időről időre tiszta vizet is kínaljunk fel nekik, hogy ne szokták meg az ízesített folyadékok ivását a jövőre nézve.

A csapi vizet a kis gyerekek esetében az orvosok nem ajánlják. Sose lehet teljesen kizárni, hogy bármilyen káros anyagok lennének benne, például nitrátok, magasabb mész vagy vas ásványi anyagok vagy sóik. Ezért a gyerekorvosok ajánlják az anyatej helyettesítő tápszereket és teákat egy éves korig elkészíteni a babavizekből.

Mértékkel tartózkodjanak a napon.

A sétákat természetesen ne hagyja ki, hogy kitisztítsa a fejét és relaxáljon. Viszont ha nagyon meleg van, akkor a közvetlen napfényt kerülje el, ugyanis a hőmérséklet a babakocsiban az 50°C-ot is elérheti. A gyerekeket ajánlott délelőtt kivinni és aztán már csak olyan négy óra után délután. Ne hagyja a gyermeket a babakocsiban egyfolytában, felváltva teheti a földre egy takaróra, hogy friss szellő is jusson hozzá. Ilyen pihenés, a hűvösben a napsütéses napokon, nagyon kellemes lehet a csecsemőknek. De figyeljünk az UV sugarakra, amelyek a hűvösben is elérhetik a babát. Ezért UV-fényvédőkrémekkel kenjünk mindig.

A biztonság kedvéért a séta után hűtse le magát és kisbabáját vizes ronggyal vagy pelenkával. Rakjuk a homlokunkra és persze a babát se felejtsük ki. Otthon, ahhoz, hogy kibírja a meleget, esténként szelőztessen csak. Egyen gyümölcsöt minden nap. A citruszok lehűtik, vagyis azok a legjobban.

Könnyű öltözék

A nyáron a legjobb fel sem öltözni, és ez a babákra is vonatkozik. Ha lehetséges, hagyja a csecsemőt kint a hűvösbe nyugodtan meztelenül, nagyon fogja élvezni. De ha felöltözteti, úgy öltöztesse, mint magát. A rétegekkel a nyáron ne vigye túlzásba. A babát csak szellős, vékony pamutból, vagy más természetes anyagokból készült ruhákba öltöztesse. Különösen a forró napokon rendszeresen frissítse magát vízzel. Zuhanyozzon, míg a baba alszik, és a babát megmoshatja langyos vízbe mártott mosó ronggyal.

Frissüljön így fel minden forró nyári napon. És egyaránt szánjon időt a pihenésre is. Ez a legjobb recept ahhoz, hogy biztonságosan túléljük a meleg nyári napokat.

További érdekes cikkeket is olvasása:

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

Szólj hozzá!

CzechSlovakia