Main menu

 

Miért (nem) választani az otthoni szülést?

24th okt 2019

Az otthoni szülés nagyon vitatott téma. Főleg azért, mert sok kockázatról hallunk, amelyek ezzel járnak. Országunkban az otthoni szülés a szülészek rémálma, és a szülészeti asszisztensek nem igazán akarják vállalni a magas bírságok miatt. Ezért a korházak egyes szülő orvosai alternatív szülési módszereket kínálnak fel, hogy elrettentsék a nőket az itthoni szüléstől. Sok országban viszont a nők szabadon választhatnak, hogy otthon vagy korházban szeretnének e szülni. Néhányan még is inkább az otthoni szülést választják. Mi nálunk is, de így egyedül kell szülniük. Most felfedjük, miért is van ez így.

Miért (nem) választani az otthoni szülést?

Mindennek vannak előnyei és hátrányai. Az otthoni szülés sem kivétel. De a kockázatok valóban magasabbak az otthoni szülésnél. És nem csak azért, mert nincs a közelben szakmai felügyelet. A legnagyobb veszély természetesen a fejünkben, vagy a nők meggyőződésében és elkötelezettségében rejlik, akik minden áron megtagadják az orvosok segítségét, még ha életük vagy gyermekeik életéről is van szó. Amiről meggyőződhettünk saját magunk, a média által nemrégiben említett esetben. De nem szeretném az otthoni szülést csak kritizálni. Nézzük meg tehát az előnyöket és a hátrányokat.

Előnyök:

  • Természetes szülés – a szülést saját maga irányítja, senki nem erőszakolja semmibe, senki nem mondja, mit kell tennie, a szülés felesleges beavatkozások (injekciók, kémia, vagy gyorsítás) nélkül zajlik, a gyermek akkor születik meg, amikor elhatározza, saját érzései alapján szül. A gyermek számára kellemesebb lehet az otthoni születés.

  • Természetes környezet – otthon szül, stressz nélkül, olyan helyen, amelyet szeret és ismer. És ez a baba világra jövetelét is megkönnyítheti.

  • Intim környezet – nem járja önt senki egyfolytában nézegetni, nem muszáj parancsokat teljesítenie, esetleg tanácsokat kérhet a szülészeti asszisztenstől.

  • Papír munka nélkül – a korházakban rengetek kérdés és papír kitöltés vár önre, különféle mérések, monitorra kapcsolások, ellenőrzések, előírások stb. ezekkel a stressz is egyben jár, amely az anyukákat nagyon hamar megragadja.

  • Kapcsolat a csecsemővel – az otthoni szüléskor azonnali kapcsolatot teremthet a babával és olyan sokáig élvezheti, amilyen sokáig csak szeretné. Senki nem veszi ki a kezéből a mosdatás vagy mérések miatt. Születés után olyan hosszan ölelheti, amilyen hosszan csak szeretné.

  • Az élet természetes része – a szülés mindig is természetes dolog volt és lesz is. Nem szabad elsietni, és élveznünk is kell. Otthon jobban kiélvezhetjük minden kellemes érzéssel együtt. A természetes szülések nélkül, amelyeknél nem szükséges semmilyen beavatkozás, az emberiség rég kihalt volna.

Hátrányok:

  • Segítség komplikációk esetében – még ha az otthoni szülést olyan anyák választják, akiknek terhessége probléma mentes, mégis a váratlan komplikációk esetében a segítség messze van. Az idő, míg meg érkezik a segítség, vagy míg a nő a korházba ér, végzetes lehet mind az anya, mind a baba számára. Nem is beszélve a kisebb komplikációkról, mint például a gát ellenőrizetlen repedése vagy a méhlepény kilökődésére irányuló küzdelem.

  • Szülés szakmai segítség nélkül – többnyire mi nálunk, a nők otthon egyedül, vagy családtag jelenlétében szülnek, ami nem igazán ideális. A tapasztalt születési asszisztensek nem igazán vállalják az otthoni szülést, és ha még is rátalálna egyre, az nem biztos, hogy eléggé tapasztalt.

  • Szülés érzéstelenítő nélkül – az otthoni szülés nem tehető kellemesebbé és fájdalommentessé érzéstelenítőkkel vagy bármilyen más fájdalomcsillapítókkal. Ezzel viszont az anya számol és a helyesen levezetett szülésnél a fájdalmakat nem is szükséges, hogy érzékelje.

  • Stressz a családtól – szülés közben a nő kényelmetlenül vagy idegesen érezheti magát, mikor a családtagok tanácsokkal vagy félelmeivel halmozzák el, esetleg más gyermek sírása a szomszéd helységben.

Az otthoni szülések kritikákra találnak és fognak is. De helyénvaló lenne, ha a nő választhatna. Végül is, ez az ő teste, ő gyermeke, ő szülése és az ő nagy élettapasztalata, amelyet csak úgy nem felejt el soha.

Mit gondol, helyénvalók az otthoni szülések vagy nem annyira?

További érdekes cikkeket is olvasása:

Kellemes napot kívánok
www.mimulo.hu

Ez érdekelheti Önt

Szólj hozzá!

CzechSlovakia